Buscar

Loading...

Páginas

HAIWAN PELIHARAAN YANG COMEL -cont-

Hari ni aku nak crite plak sambungan pasal haiwan peliharaan yang aku penah bela. 


5. Ayam gajah.


KalO kOrang nak taw, ayam gajah ialah spesis ayam yang besOo lagi dari ayam biase. Bela ayam ni untOk makan je... Sebab daging die perghhh... memang banyak! Tapi aku xbrape suke ngan ayam ni sebab die pentakOt! Bacul betOl. Leeeeemmmmmmmmmmmbab sangat and taw maaaaaakan je. KalO tengOk jadik geram taw. Nak lari pOwn susah sebab bawak badan yang gedebab tu*


ok tipu*

Anak ayam gajah ni saiz die pOwn dah besO tapak tangan. Tu baru baby.
KalO dah besO, dah nak dekat tinggi cam lutut aku*


5. Ayam Hutan

Yang ni memang banyak. Abang aku memang suke sangat masuk hutan dulu-dulu pegi tangkap ayam Hutan buat lauk -sedap giler- ataupOwn, kalO yang xsembelih kitOrang bela*. Ayam hutan ni spesis yang lincah sangat. Paling best, die bOleyh terbang! Bukan cam ayam biase and badan die ramping sikit+warne die cantik esp yang jantan.


Betina

See... Cntik kan?

Dulu aku bela anak ayam hutan ni, aku bagi name DoraemOn ngn Nobita! 2 ekOr je. Tu la anak ayam hutan yang paling manje skali. Aku sayang giler-giler kat dOrang! Sume abang aku punye keje la mane die dapat ntah. KitOrang bagi makan anai-anai abang aku rajin g cari.

DoraemOn ngn Nobita kitOrang letak dalam raga je xpayah tutup kat dalam rumah. Tapi dOrang ni suke terbang! Dorang maen terbang je dalam rumah tapi pandai lak berak atas surat khabar je. Then, dOrang ni ngengade, kalO xde sape layan dOrang, bising satu rumah! Manje sangat la then mesti kua dari rage, cari orang kat dapur. Pastu suke lak die dOk dalam pOket baju abang aku. Die duduk maintain je senyap dalam tu. Ngengade!


Anak ayam hutan*

At last, DoraemOn n Nobita mati... Sebabnye, akak aku lupe nak bukak penutup rage dOrang lepas jemur dOrang tengah hari paneh. UntOk pengetahuan kOrang, ayam ni memang suke berjemur sekejap kat panas. Sekejap jela, tapi akak aku terlupe, dah ler penutup rage dOrang xdibukak habes mati kering dOrang bai! Aku xpuas hati betOl... Nanges aku!


7. Anak ayam warne-warni

Ni sebenarnye ayam daging tapi disuntik, bagi ade warne. Comel weyh... Bley pilih warne ape maw... Aku ngn akak aku la yang bela. Ade 6 ekO sume, aku amek 3 ekOr, die amek 3 ekOr. Tapi belanye ntah hape-hape. Aku la asek pegang je, jadik kurus ayam aku!


Comel weyh...

Paling xley blah sebab aku n akak aku ni sayang sangat kat dOrg, siap bawak masuk tidO! Lepas tu habes slimut akak aku die berak! Sayang sgt la kunOn. Haha... PengOtOr betOl mase kecik. Lepas tu da la kantOi ngan mak aku. So akak aku kene babab, sebab ngajar aku bukan-bukan.

Akibatnye, aku jugak kene tahan malam-malam g teman akak aku bsuh selimut die and irOn sampai kering. Ceh* Hahaha...


8. Kucing

Ni mesti part yang kOrang suke. Ngeh3. Aku taw ramai yang suke kucing. Aku suke jugak ekceli, tapi kucing yang bersih and yang dibela kat rumah. Aku ade phObia ngan kucing jalanan kat tepi-tepi kedai makan n kucing liar ni. Ntah kenape aku jadik geli! 

Sampai satu mase, kalO kucing tu dekat tetibe nak gesel-gesel kat aku, aku menjerit tahap x hengat. Siriyes tekejut weyh. And aku jadik geli ntah macam mane ntah. Tapi kucing yang aku bela, memang siriyes bersih amat! Kucing tu datang dari mane ntah. Mak aku ni jenis xsuke kucing sebab die memang xtahan. Ade bau. So, kalO aku nak bela kucing tu, mak da siap tetapkan syarat, "jangan bagi kucing tu masuk rumah".

Maybe kucing tu dengar, memang die xnah masuk rumah langsOng! G berak pOn kat jaOh-jaOh je. Pandai giler! Die sume dOk kat simen kat depan rumah je. Lapar camne pOn, die xkan masuk dalam rumah tapi maintain tunggu depan pintu. Yang jage betOl-betOl, aku and Abah aku mase tu.

Tapi at last, Abah aku jumpe die mati kene lenyek ngan kereta........ Giler aku sedeyh sebab tu pes taim aku bela kucing.......


Kucing kuning cam Garfield*

9. Ikan Laga

Ni hObi abang aku number 2. Die memang suke sangat ikan ni. Aku pOwn same jugak. KitOrang suke sangat bagi dOrang dekat-dekat pastu tengOk die kembangkan sirip die pe sume. Cantik weyh.... Ade banyak kaler! 


Cantik kan???

Paling xley blah aku ni, aku sentiase memerhati ikan ni. Die memang kuat makan tiap kali bagi makan, mesti habes. Sebab satu mase abang aku xde, sO die nak aku yang bagi makan. Aku pOwn tgh bz xde mase, aku g tuang makanan ikan sebanyak mungkin sebab aku set tu untOk bekalan makanan dOrang bile aku xde mase nak bagi makan nanti. Soknye suuuuuuuuuuuuume skali mati.... Dan aku kene marah kau-kau punya... Padan muke aku*

10. Xde daa... Haha...  


0 orang kaye mengOmel :