Buscar

Loading...

Páginas

PERKARA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG TELEFON BIMBIT




Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda  sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan.Banyak perkara yang boleh anda lakukan antaranya : -



1)      NOMBOR KECEMASAN


Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci ( Keypad lock )



2)      KERETA TERKUNCI


Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat  ' ON '  pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta  anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.



3)      KUASA BATERI TERSEMBUNYI


Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengatifkannya, tekan kekunci  ' *3370# ' . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus.Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .



4)      TELEFON KENA CURI

Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail  *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun  ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya.


*Share infO sikit! Godam dari Tagged kOt. Lupe da*


Suami Terlampau, Isteri Melampau ~Surat UntoK AbanG~ *RepOsT*

Dear Abang,
Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. abang jagalah diri abang dan kereta abang baik-baik... cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan disini... kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali.. sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang.. sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah masuk 3 malam... abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau ngape?

Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakan masa kita kahwin dulu.. cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?

Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss g.morning pun susah

Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah..

Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga maintainance...ayang nak dapat pi salon setahun sekali pun susah..

Kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada.

Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak

Paling menyedihkan.. ayang tanya ngape tidur dalam kereta? abang jawab takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi??

Ayang nak balik kampung dulu.. anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek depa.. tak nak naik kereta abang takut calar.. ayang calar takpe.. jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. ayang pi tak lama sekolah bukak ayang balik lah dengan anak-anak.. pesanan ayang..

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKAN KEMEJA ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR

Love,

ayang


!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!

Ni pulak surat jwpn dari suami td...



Dear Ayang,

Bukanlah abang sayang keta tu lebih dr ayang.. tapi ayang kene faham keta tu keta bos abang. Nanti kalau ilang sapa nak ganti.. ayang abang suruh keja ayang xnak, ayang kata nak dok umah jaga anak,nak siap kan sarapan nak kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam mana nak wat keja umah..

Cuba lah ayang pk mana x abang tido dalam keta.. abang balik keja lambat skit ayang dah kunci pintu..bukan nye abang gi foya2 kan abang gi keja...lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di oder dr jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam balik yg jual kat depan ofis abang ni ayang xnak, ayang nak jugak piza dr jepun.. nasib baik abang x belikan kalau x anak kedua kita tu mesti muka cam doremon..ish xnak laa abang..

Pasal hadiah kan abang dah belikan tapi abang sembunyi kan kat dapur.. ayang yang tersalah buang ingatkan sampah... tulah abang suruh kemas umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah dgn sampah pun dah jadi serupa jek..hadiah tu mahal tau abang beli untuk ayang..

Sebenarnye abang sayang ayang lebih dr keta tu wlau pun hantaran masa kita kawin cuma rm8k..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat loan rm8k..tapi demi ayang abang wat jugak..

Sbb masa tu ayang kalau mekup mmg sebijik maya karin.. tapi sejak ayang wat rebonding 3 tahun lepas stp kali ayang mekup abang terbayang lak muka pontianak dlm citer phsm.. bukan ayang x cantik tapi kening ayang tu gi cukur wat per.. wlau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang xyah laa nak cukur kening ayang tu...pasal morning kis tu, ayang bgn pun dah tghri nak morning kis cam mana.. dah laa ayang.. abang malas nak citer..

Tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati abang..nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kpg abang izinkan Cuma jgn lupa kim salam kat mak ayah kat sana .. kalau ada gulai tempoyak ke nnti jgn lupa bwk balik skit..

Kalau ada lembu terlepas ke ayang xyah laa susah2 gi kejar lembu tu... biar jek.. nnti abang balik kpg abang kejar kan ..bukan apa takut lembu tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk hospital. abang kene tanduk xpe..

Jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat sungai musim2 banjir ni.. nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang ngidam lagi piza jepun lak lagi haru.. baik jaga jek yg dah ada tu..ayang pun jaga diri baik2.. jgn sampai jatuh longkang lagi.. hehe.. abang mmg xnak ketawa masa tu tapi nak wat cam mana ayang jatuh kepala dulu yang masuk longkang..dah laa rambut ayang masa tu baru lepas rebonding.. mmg abang ketawa...hahahhahahahahha

MSN Onion Icon

Abah ngan AdeQ =,(

Waktu ni, pukuL 2:58 a.m (Hujan)
Pe yg Adeq (tu name sayE keyh-ank bongsu katEkan...-) tgh buat skrg ni???


NANGES!


Slalo sgt teringat kat arwah Abah. Sgt2 rindu mao manje2 n gurau2 wat Abah gelak (Arwah Abah sayE sEorang yang amat susah nak gElak, mukE siriyEs + garang, tapi x garang pn -dEngan sayE =p-)


NANGES LAGI!


Sgt wEndo waktu dulu. Lagi2 waktu Abah sakit sElame hmpir sEtahun (-sayE bkn sukE diE sakEtlah!) adEq seRonok jagE Abah. SkEt2 nak manjE. ManjE2 nak skEt =p~
MasE Abah mulE2 masok spitaL, waktu adEq nak Exam finaL. Mak xbgtaw pown Abah sakit tEruk sEbab xmao adEq wsao. Taw2 Abah masok spitaL TemErloh yg bEsao tu... =/


Cam urang gilak adEq balik TemErloh n jumpE Abah kat wad -hampir xkEnal Abah sEndri- n sgt tEkEjut tgk Abah. Dulu gEmok n pEwot muncit, tapi masE kat wad, sgt kurus tggl tulang je. Dari jao da jato air matE ni tgk Abah masE tu. Baru jE smpai Abah kEnal adEq sorang jE. -adE rasE banggE skEt dicitu =D-


ThEn tanpE disuro adEq katE


"Biao adEq jagE abah kat spitaL!"


Cyan tgk mak adE drah tggi, kalo jagE abah, wsao makin tEruk plak. XpEla g pown adEq dpt cutiEy... Eheh, dari xlEy bgn n xknal sEsapE, soknye adEq jagE, trus blEy bangun n gElak2 (pEnangan anak bongsu punye jagaan)


SumE orang tEgur,


"aik Pak Haji... Semalam tErbaring jE lgsung mcam x sEdar, hari ni tErus Elok... Anak kEsayangan balik katEkan... SEhat da Pak Haji hari ni" tEtibE pakcik sEbeLah tEgur.


Abah pown sEnyum2 jE. =)


Seronok jagE Abah kat spitaL sElame 6 bulan. BahagiE sangat dok ngn abah evEn juz tidow atas kusi or kadang xtidow. Wat abah gElak... BErsihkan abah hari2 stiap pagi... Sepitkan kuku... Urot kEpalE and kaki tangan abah... Pastu evEn abah xlalu makan, mEsti jadi sElera kalo turn adEq yang jagE abah.


Sebab pE??? Pagi2 n tghri time lunch abah bkn nak sangat makan mknan spitaL. So, tu la time soklan2 cEgini kua dari muloT adEq


"Arini abah nak makan apE???

Hee... Hari2 turon cafEteriang-ria nak bElikan makanan yang abah mao n ikut tastE abah. Tapi kalo abah katE xlalu makan... Siap ah. Ayat cEgini plak kua dari mulot adEq


"Kalo abah xmao makan, owang pn xmao makan!" Urkh~ cEbekkan muloT!

Dan dan tErus abah nak makan sEsamE ngn adEq. KitE slalo makan sEsamE atas katiL spitaL and abah cEpat2 nganga mulOt nak adEq suap. (Org laen tgk senyum2 jE =D)


ThEn unclE chinEse sebElah tu pn tEgur...


"Manyak maguS lu jagA lu punya bapak. Hwaaa... Gua punya anak pown tala bikin itu macam"


Erk~ xtaw nak katE pe kat unclE tesEbot. CumE senyum n biao diE borak ngn Abah =D


Pastu kalo Abah nak tidow, adEq kenE pEgang tangan Abah. Abah katE, tangan adEq lEmbut sangat. Abah sukE pEgang. Tidow pown mao adEq gosok... (ManjE sunggoh bEliau. SukE!)
Dulu Abah pEnah pEgang tangan adEq and cakap tangan adEq laEn dari orang laEn, lEmbutnye cam kapas sampai Abah pEgang pn cam x tErasE (tu pndapat-AN- Abah lEr) papE. Kalo Abah sakit, adEq sEntuh pn tErus ilang sakit Abah. Sebab tu adEq slalo kenE suro urut2 Abah. Baru gosok kEpalE, Abah da tidow =p


Pastu adEq paling sukE sEsangat usik2 Abah. Hiks3... Abah tidow... Pastu tEtibE
caboT bulu dadE Abah yg cikit tuh!!! Ahaha... Abah pown tEkejut and katE lEmbut2


"Jangan DeQ... Sakit taw... (Tapi adEq nakaL... Buat jugak... TakirE takirE...-xpenah kenE marE sebab wat cEgitu)


Paling bEsh skali biLe Abah suro cabut kEning Abah yg da putih or uban. Abah tidow kat bilEk sEmayang (tidow ngn spEk matEnye~) n bilE Abah mangun, spEk matE bErkenaan dipEnuhi dEngan bulu-bulu kEning and uban Abah yang adEq caboT melEkat kat cituh ( nakaL x???) Pastu abah pown panggil


"AdeQ......................~~~!!! -lari....lari.... lari.... sambil gelak2 (sampai besao saye masih buat pangai cegituh =p)


Wee... Tapi tu la antarE saat-saat yang paling menggumbirEkan dEngan Abah. AdEq adE papE pErobelEm, cEpat jE Abah detEct mukE ni cam sipot and tanyE


"Ade masEalah kE ni...???


Hehe... BEsh aw... Haa... CitE punyE citE, nak bEg baru rupEnye... 3 kali Abah turun naek bandar sEmate-matE nak bElikan adEq bEg tapi tu sumE bEg yang adEq x bErkEnan (jarak bandar ngn uma sgt jao dari FelDa kami kEyh. MasE tu kEcik lagi)


BilE pikir balik rasE mao nangEs... BeG2 tu sumE bagi kat akak n abang2 jE. -sayE sgt mEmilEh k- tapi Abah tEtap mElayan and bElikan 2,3 kali n sumE adEq xmao
ManjEnyE sayE... -_-!!! RasE bEsala bErbuat dEmikian-


NANGES KUAT2!!! =>_<=


Kat manE g mao cari Abah cmni??? CumE Abah sayE sorang. NgEe... Abah sangat manjEkan adEq. Mak??? Mak besE2 jE... Paling rapat ngn Abah. Kalo mak marah, ZaaaSsss....lari lari lari....g kat Abah pastu dok kEcik2 tEpi Abah yang siang malam bErzikir kat bilEk semayang. AdEq pn kaco2 Abah plak. Kalo Abah bukak bEg Abah (BeSe bEg yang Abah bawak masE nikahkan orang) cEpat jE jEnguk and beLek bEg Abah tu evEn Abah xbagi. Nak juGak!!! Sampai besao pn pangai adEq samE jek suke sebok2 tepi orang nak buat kijE. =D


Pastu kenE tolong Abah isi borang skEt. Borang untuk gaji yang Abah slaloo dapat dari pEjabat Agama sEbab Abah mengajar orang-orang kat suraU. Abah mengajar dapat Elaun sikEt sgt nak comparE dEngan orang laEn, tapi Abah katE Alhamdulillah... DuEt tu utk adEq jgk -tErharu-


NANGES PALING KUAT SEKALI!!! =>_<=!!!


Huhu... Camtu la rupEnye pEngorbanan sEorang ayah. Huhu... Even masE sakit pown, Abah stiLL jagE n carE pasaL adEq... Kalo adEq xmakan, so Abah ajak makan sEkali sebab xmao tgk adEq lapa... AdE masE tu adEq xbapE sEhat, Abah tErlantar atas katiL pown stiLL uwotkan kEpale adEq and bacEkan ayat2 Quran pastu Fffffuh! Tiupkan kat kEpalE adEq. Tiap kali orang datang mao bErubat or mintak ubat kat Abah, Abah pEsan:


"KitE cumE bErusaha. Bukan sayE yang mEnyembuhkan. SumE tu Allah SWT yang sEmbuhkan and kitE hanyE memintE and mEndoakan" and Abah pEsan kat adEq cmtu jgk... ApE2 sakEt, bukan ubat yang sEmbuhkan, tapi dEngan izin Allah SWT and bErkat doa, sEsuatu pEnyakit tu akan sEmbuh..." Waaah... Ingat ok pEsanan ini...


Sangat wEndo kat Abah... Wuwuw... Tapi yang mampooo adEq wat sEtakat ni, sEdekahkan manyak3 Al-Fatihah and tahLil sEtiap malam Jumaat... SedEy... Bukan bErmaknE adEq x rEdha Abah "PERGI". Tapi adEq sedEy sebab, adEq xpuas agi manjE2 ngn Abah... Kalo bolEy nak jagE Abah je sEpanjang masE. XkEsah pn kenE cuci najis and buangkan air kEncing... Asalkan lEy dudOk tEpi Abah jE.


TAK TAHAN BANJIR SUDE =/


Dah la dah la... X Elok cegini sedEy2... PapEpown adEq bahagiE bilE adEq taw Abah "PERGI" ngan tEnang... Sempat mengucap and masE nak kEbumikan tu, xdapat nak dEscribE cEmanE cituationnyE. Angin sangat tEnang and sume ayam bErkokok... AdE bau2 wangi... TersEntuh pasaan masE tu n syukuR sEsangat! MogE Abah adE dikalangan orang-orang bEriman and bahagiE.


BETTER STOP HERE I CANT HOLD IT ANYMORE


WEndOoo Abah, sayang Abah, nak Abah, sumE2 Abah.


(P/s: sayE pn tataw ngapE sayE ngEpost entry cEgini kali ni. Urkh~ Slah clap silE maafkan kot2 ade tEkurang tElebEy or tErcilap post ayat yang x patot kE... Adoi... NangEs lElamE ni wat kEpalE sakit pulE.) =/








My 1st started

I dun noe act, how to make a blog, make it nice, this is my 1st trial and 1st day. Hehe... Wut else shud i say??? Got no idea LOL