Buscar

Loading...

Páginas

Tips : Nak pakai cOntact Lens? By request Cik Atiezul -Edited versiOn-

Its been a long time i didnt wear a cOntact Lens due tO infections dat ive faced almost a year agO. Haks3. Siyesly mmg trOk! Mate memang xbOleyh bukak then penuh selaput yang tutOp mate and looked disgusting!!! Yerk*

Sumenye sebab tak berhati-hati handle and jage cOntact Lens then mate scratched then bacteria pOwn buat keje xsnonOh dOrang kat mate GT. SiyOt tOl!

Ok kalO tengOk betOl-betOl, bahagian yang scratched ialah bahagian cOrnea. Bahagian cOrnea tu calar sebab:

Bahagian tepi cOntact lense sebenarnye adelah tajam -kalO tak direndam secukOp mase*

+++++

Nak jage cOntact Lens ni x leceh sebenarnye. Juz kene rendam dalam 8 jam, supaye cOntact Lens tu jadi lembut and minimum mase ialah 4 jam. If blOm cukOp 4 jam, JANGAN memandai nak pakai sebab kalO mate dah calar bhgian cOrnea, and kene infectiOn, bahaye weyh! XbOleyh pakai cOntact Lens selame seminggu and mate kene cuci ngan air garam + satu cream khas untOk cuci mate *ntah ape name die lupe dah*. Memang seksa nak cuci mate gune cream tu even tu la ubat paling mujarab untuk rawat mate yang kene infectiOn. Tapi kalO cuci ngan air garam besT giler!!! Mate memang segar and rase xnak brenti. XD

Disebabkan infectiOn tu ler, GT xpakai cOntact Lens selame setahun! Sangat menakOtkan bile tengOk mate sendiri dah macam Jin and penOh ngan lendir/selaput yang memang hudOh! 

Lebeyh kurang macam ni ler tapi penOh ngan selaput tutOp seluruh mate kecuali kat tgh2 bhagian pupil and Lens*

+++++

Ok lagi tips untOk yang baru nak blajar pakai cOntact Lens. Tak payah takOt nak pakai, sebab bukan sakit pOwn. 1st trial memang mate cm pedih tapi sikit and sekejap jer. Care nak pakai, juz letakkan cOntact Lens tu betOl-betOl kat hujung jari supaye mudah nak tarOk kat mate.

See... Letak dengan lembut and berhati-hati. Siyesly xsakit lgsOng

KalO nak cabut, gunekan ibu jari and jari telunjuk untuk pegang cOntact Lens tu. Lembut-lembut taw*

Yang paling penting, make sure tangan anda dicuci dengan bersih sebelOm memakai and semase mencabOt cOntact Lens!!! UntOk yang giler mekap, pakai cOntact Lens dulu, sebelOm mengenekan sebarang jenis mekap dimuka anda. KalO pakai selepas mekap, bahaye lagi-lagi pade yang suke pakai maskara. SeblOm pakai, titiskan sikit sOlutiOn kat cOntact Lens tu untuk mudahkan uOlls nak pakai*

Macam ni*

Wait?!!! Ape itu sOlutiOn?

SolutiOn ni ialah sejenis cecair yang digunekan untOk merendam and mencuci cOntact Lens. Ade sesetengah jename, gune cecair yang berbeza untuk merendam and mencuci cOntact Lens tu. Tapi untuk GT, yang terbaik cume MULTI-PURPOSE SOLUTION:


Terbaek!!! Rendam and cuci cume gune 1 sOlution*

Untuk cuci cOntact Lens, biasenye GT akan cuci atas tapak tangan yang bersih and baru dicuci. Titiskan sikit sOlutiOn kat tapak tangan, tenyeh lembut-lembut gune jari, then  trOs rendam cOntact Lens dalam casing die.

Ade left and right punye case coz besenye pOwer untuk mereka yang rabOn adelah berbeza sebelah kiri and kanan*

UntOk mereka yang berduit sikit, bOleyhlah beli machine khas untOk cuci cOntact Lens, xpayah sesusah cuci ngan tangan. Pas gune, trOs msOk machine:

Brape ek hrge die? Cm nk jgk beli*

+++++

Okeyh, besenye cOntact Lens ni yang GT taw, diameter die 14.mm. UntOk effect mate lagi besar, 14.8mm pOwn ade. Tapi yang paling harOk skali GT penah tengOk and xpernah ukur diameter die sebab besar sgt:

Keke... Dah cm setan dah haku tengOk. Full cOvered mate lak tu. If im nOt mistaken yg ni diameter die lam 22mm and abOve* Skali pndang dah mcm orang sakit mate pOwn ade jgk.

Ini plak cOntact ens yg normal. 14.0 mm - 14.8 mm i guess*

+++++

Kesesuaian warne? Erm... Im nOt sure meyh. UntOk GT, cume green colOr SAHAJE yang sesuai ngan GT. GT dah pernah cube sume colOrs, tapi memang xsessuai except green color!!! *Since skOlah g dah pndai pkai cOntact Lens*. Keke... XD

Green green green!

Jename pilihan yang GT slalu pakai, FRESHLOOK and FRESHKON. Average dalam Rm45-Rm50 sepasang untOk sebulan sahaje. But nOw, GT otw untuk cube GEO-LENS sebab ramai orang kate kualiti die bagOs and warne die lagi cntik + tahan lame sebab usage die lam setahOn. Harge laks lagi murah dari cOntact Lens yang bese GT beli kat kdai* Jimat giler

Dah order cume RM37 include pOstage* 

Green color mmg da besT!

Nak taw kat mane GT order??? Klik kat sini : http://geolens-readystock.blogspot.com/ .Sumenye ready stOck and services memang da besT. Sangat cepat dapat feedback. Terbaek!!!!!

Siyesly banyak pilihan sumenye cantik-cantik. Mane taw kOrang berkenan bOleyh la beli!!! Owh ye, kalO ade clap bg infO kat mne2, sile btOlkan ek!

SELAMAT MENCUBE 

P/s: WendO spek mate yg ilang ni

Cm cegu skOla x? BurOk gilew!!!

EDITED: Lagi tips untOk pakai cOntact Lens. Mase nak pakai, make sure jangan terbalik! Kite bley taw cume dengan tengOk kOntur Lens tersebut. Kalau kOnturnye berbentuk cup and sempurna, betOl-betOl macam bekas mangkuk and bulat, sO xde hal. Tapi kalO bhgian tepi ade curve kOnturnye, mean Lens tu terbalik and bahaye bOleyh buat mate x selesa* Xde pic nk tnjuk pule


NOTE: EKCELI PAKAI CONTACT LENS NI KENE PNDAI JAGE JER. KENE BERSIH AND DISIPLIN. DATS ALL. GT PAKAI DARI SKOLAH LAGI, CUME PERNAH KENE INFECTION SKALI JER SELAME 6 THON (mse form 5 kot until last year) GT PAKAI TU PON SEBAB RENDAM 2 JAM -lupe then tros pakai-.



40 orang kaye mengOmel:

Ery Farieha

erk
scarynyee
x pnah pkai lg
asal nak pakai je,mcm2 terbace
bantut trus
huhuhuh

applesakura

hehehehe...
GT better pakai lens~ lebih cute! heehehe

Hasyiya karimah adli

ri tu prnah pakai, tp bile dpt taw bnyk negtf effect instead of pstive, trus xpkai. tp, mmg cntik pon klu pkai kan :)

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

Ery: Ekceli kne pndai jge... Owg da pkai lme sgt juz skali je penah kne infectiOn sbb rndam 2 jam. Besenye xde pape XD

Apple: Erk* cutekah? >.<

Hasyiya: Like i said bfOre, as long pndai jge, 4 sure xde pape! =D

Armyrule

hasrat di hati nak try pakai gak lens tu utk tambahkan kemachoan saya...muahahaha...tp cam leceh ar plak...kena jaga elok2, buai laju2, timang tinggi2...eh ke situ plak dah...pic kamu pakai glasses tu cam cikgu ar...hahaha...intelektual gitu

Aini

alalaaa takot tengok mata merah cam tu..

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

armyrule: macho wut llki pkai lense ? tpi kalo xkne gaye ade jgk nmpk cm pondan. keke... XD

Aini: hehee... tu kalO xpndai jge jer

angah iza

teringin nak pakai...tp tkut...

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

tkot apekah??? xde pe... jge btol2 jer

Armyrule

kamu ni GT, lawak la...hahaha...xda ar nak pakai yg kaler maler tu...aku nak pakai sbb xnak pakai spect jer...klu yg warna warni tu mmg nampak pondan ar...kahkahkah

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

Haks3 ne r taw nk cOba jugak kaler maler.... NguEhehehhee...

Pkai je acuvue pkai buang setiap hari ade 30 pasang lam skOtak. Dah pkai buang trOs then gune yg baru. Xde kaler

Dlm rm65 kot kalO xslap

nand nasyari

ive been using contact lense 7 years...hehehe... sakit mata pon da slalu.. haip2.. solo care aqua tu mmg nand nye faveret solution.. ske bekas dye.. :) tp skg da mls nk pkai kaler2.. ske colorless je.. tahan lame.. sebula nye pon leh pkai smpai 3bln :P ACUVUE is my 1st choice.. sgt selesa ok.. :)

cik EPAL

takut tengok mata yeng merah merah tu. huhu

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

Wah lagi lme! Bley pggil sifu sude. Keke... GT jrg skit mte sbb lens. KalO ade pon sbb terlalu kering. Dats all

Cik Epal: Dah mcm jin kn? =p

.i am me.

same la kita. stahun xbole pakai lens sebab kne infection. tapi dalam 6bulan je ikot. pastu lenjan. ;D

Geo-lens kaler memang cantik2.
tp xbest sbb tebal. stahun pny kan. ;).

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

owh benarkah? dis is my 1st trial awaiting da order! XD

.::WaNiE::.

aritu masa start rabun, officemate suruh pakai lens jek, sbb baru 100 jek power, tapi takut lerrr :P

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

im only 150 and 170 XD

♥CIK SHA♥

betul2..kalo nak pakai lens kena jdi seorang yg sgt2 pembersih..kebersihan jari dan tangan yg halus mulus tu sgt2 perlu dititik beratkan..

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

kan kan kan? XD

Aujinz

pakai contact lens biler terasa nak kacak melampau lampau...

senang beli sebab power dua dua mate same...

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

kalO pakai jdik kacak ek?

pergh giler pOwer!!! XD

aiza

owh..mcmtu eh cik GT??
baru i tau..
i nie baru lee nk cecube memakai CL nie..
nk mate mcm omputih jap...
huhuhu...

btw, jemput2 lerr ke blog i k~
hihihi....

bunga

takleh rendam lama2 sgt sampai 2 3 hari. seelok-eloknya tukar solution setiap hari. kalau tak, mesti pedih gila mata. GT, berani betul pakai kaler green. hebat2!

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

Aiza: Haip! Begitu

Samat mencube


Bunga: Haip another tips yg bgOs. Mmg xpernah g rendam lme cmtu.
Green da 1 n only suite me yg laen mmg xsessuai!

miszATIN

betol ke GT beli rm37 boleh gune setaon..
macam tak caye jep..
b4 this i beli lens selalonya bukak2 jep then i teros pakai.. boleh kan ?? yang GT maksudkan tuh lepas kite gune after that baru keep for 8hours ek ????

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

yep utk setahun! =D

Mean lens baru ke? Boleyh jer bukak trOs pkai

Yes pas gune, kene cuci then keep for 8 hours dear =D

.khai. @ drcomot

saya pon baru pakai 4hari lepas.
yang sedih nya beli yang rm20 sebulan tu, pkai 2hari da tercicir..
pastu beli balk..

AzuanBudakMemandai

aku dengar ada kes contact cair dalam mata huhuu...

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

khai: cane ley tercicir plaks? ish bhye ade org xsedar taw lens die lam mate untuk berhari-hari sebab xde color

Azuan: Ade ke? Xpenah dgr lg
HUhu

maisyara Pot! Pot!

blom pnah pkai lg.. but, gmbr bcontect lens lak.. agagaga..
^^

*anda berjaya buat ku takut nk pkai contect lens.. grrr.. seram lak tgk mata dye tu

pakcik kordi

takut tgk mata merah gitu...

waks lawa la...cm cikgu disiplin....=)

MiSyA GaDiS TeRbiLanG

maisyara: tkot ke? kalO xpndai jge mmg ler cmtu

pokcik: cegu dsiplin ade tring! ptot ler mnakotkan kan?

AcanCapik

sy guna contact lens juga...=)
ouch, leh jadi camtu ke mata? takutnya...-.-"

ZE

menakotkan n menarikkan..=)

BuDakHutaN

kena jaga mata elok2...
macam kesian mata tu aku tengok...

ayien

cikgu skolah cumey.. ngee.. ske ske ske.. ske kamu.. ngee.. :p

silencer@chaie

thanks 4 dat info la gt..
aku pon baru pakai xsampai seminggu..
seriau gak la tengok gambo2 tu bhai..
haha..

mizzura

GT, kiter pun ada masalah mata n pernah wat pembedahan kecil kat specialist. pastu cek mata rabun, DR tak bg pakai contact lense..tp la ni cam dah kurang symptom mata tu..teringin nk pakai contect lense sbb mmg rabun n rasa rimas pakai spek..tp still ragu2..

Anonymous

Ola, what's up amigos? :)
I will be glad to receive any assistance at the beginning.
Thanks and good luck everyone! ;)