Buscar

Loading...

Páginas

KISAH BABI DAN HARIMAU



Zaman dahulu kale, sekalian binatang di hutan adelah berkawan baik kamcheng kamcheng terutamanya Babi dan Harimau. Haiwan laen sangat menjeleshi perhubungan mereka berdua ibarat air dicincang xde hal punya... Xkan putus* Kecuali kalO paip air ditutup pilinya. Eceh.


Dipendekkan cerita, dalam banyak-banyak haiwan, babi mempunyai suare yang paling lunak merdu bak buluh sembilu. Eyh, buluh perindu ler. Sebab kelunakan sOre babi tu, make babi menjadi pemes dikalangan haiwan-haiwan di hutan. Al-maklum dah macam artis, banyak la jemputan untOk babi di seanterO hutan untOk mengadekan kOnsert*


Satu hari, kaum kerabat harimau yang laen kempunan hendak mendengar suare babi. Yelah, dah name kawan baek, tapi babi xpernah mengadekan persembahan khas untOk kawannye sendiri harimau, dan keturunan harimau yang laen. Maka harimau pOwn berpikir untOk meminta babi mengadekan kOnsert khas untuknye dan kaum kerabatnye.


Tapi last menit punye plan, alangkah terkejutnya babi dengan cadangan harimau itu. Mase tu takde prOgram "jangan lupe lirik" lagi. Jadik babi ni macam terkesima dan maseh lagi dalam keadaan oink oink nak menghapal lirik lagu khas untOk kOnsert yang julung kalinye diadekan untOk harimau dan keluarge si rimau.


Make, pabila smpai mase yang dijanjikan, terkedulah babi di atas pentas mahu mengingati kembali lirik lagu yang hendak dinyanyikannya. Cume satu sahaja lagu yang terngiang-ngiang di ingatan iaitu lagu Zainal Abidin. Kerana tidak mahu mengecewakan kaum harimau, make babi pOwn menyanyikan lagu Zainal Abidin tersebut.




"Kita serupa..................... Kita serupa.................."




Benganglah kaum harimau mendengar lagu nyanyian babi tersebut nescaya memekik:




"Hoi babi! Ko tu babi! Kite mane serupa!!!




Insiden tersebut menyebabkan harimau tidak puas hati ngan babi lalu tercetuslah pergaduhan antare babi dan harimau sehingga kini mereka tidak dapat langsOng menjadi member baek seperti dahulu kala. Ish3...

0 orang kaye mengOmel :