Buscar

Loading...

Páginas

AKU BLOGGER YANG BERJAYA*

Bukan sebab jumlah follower

Bukan sebab nama

Bukan sebab traffik

Bukan sebab jumlah komen

Bukan sebab pagerank (pr aku sndri pon xpenah amek taw)

Bukan sebab ranking Alexa

Bukan sebab duit

Tapi sebab kepuasan diri aku sendiri, sebab aku berjaye mengekspressikan feeling aku sendiri, and aku berjaye menyeksikan diri dalam blog aku sendiri *sharing is sexy!!!*

++++++++++++++++++++++++++

Makin lame aku dalam dunia blogging, makin aku sedar sebenarnye matlamat sebenar aku dalam dunia blogging. Satisfaction* Ukuran kejayaan tu ekceli bergantung pade blogger tu sendiri. Orang laen xpayah susah-susah nak estimate/evaluate sesebuah blog tu sebab kewujudan sesebuah blog bermula dari nawaitu atau niat blogger tu sendiri!

* Kalo die berblogging untuk duit, then die dapat banyak duit, tu bermakne die dah berjaye
* Kalo die berblogging sebab traffic then die capai target die, tu bermakne blog die memang berjaye
* Kalo die berblogging sebab name, then die glamer, tu bermakne die memang berjaye
* Kalo die berblogging sebab nak dapatkan banyak feedback, then memang da bomd feedback yang die dapat, tu bermakne die dah berjaye
* Kalo die berblogging sebab suke-suke, and die puas hati dengan blog die, tu bermakne die dah berjaye

Pendek kate, sumenye bergantung pade niat masing-masing! Sume ni SUBJEKTIF ok... Persoalannye, adekah anda berpuas hati dan gembira dengan pencapaian blog anda? Opkos semua orang suke dengan blognye sendiri kan? Tu jugak bermakna anda semua adelah blogger yang berjaya. Antare kite xde yang lebih and xde yang kurang. Anda hepi, saye jugak hepi.

Pengisian blog? Dat's not da isu. No biggie der... Blog meraban pon ade ramai orang suke bace wut??? Yang penting u got "something" to share wif ur readers! Secare tak langsung uolls jadi sexy sebab berjaye berkongsi "something" yang mungkin ur readers xtaw or xpernah sedar. U should proud of ur own self xkesah la kau orang share pasal diri sendiri, or awek/bf kau orang, biawak belaan kau orang or any story yang berkaitan dengan kau orang or tidak. Tapi, jangan terlebeyh suda... kau nak kongsi sume pasal diri kau dari atas smpai bawah macam kau dah jadi celebriti. Lagi plak berkongsi pasal personal details kau orang, location, address, or else yang berisiko bley buat pembuno bersiri aimed kau orang jadi mangse tu silap besar bai... Berkongsi cerita tak salah... tapi kongsi ape yang patut je ok -pesanan penaja


++++++++++++++++++++++


Mungkin pade awal penglibatan aku dalam dunia blog, banyak mende yang aku kejar. Ranking itu ini, traffic, then opkos aku sentiase semangat perati and kompol duit dari nuffnang. Sume tu satu inspiration ekceli. Lagi pon beselah, mase baru berjinak-jinak dalam blog, aku kenal dengan ramai sifu-sifu and otai blogger yang ajar aku pasal traffic, ranking segala bagai. Tmbah dengan motivation yang dorang bagi. Makin hari makin aku semangat berblogging dengan target aku nak pecah panggung konon nk dapatkan banyak traffic setiap ari. Pecah punggung ade la naek kematu banyak sebab banyak duduk mengadap lappy. Hiks!

Sampai satu tahap, pale otak aku tepu then aku berhenti berblogging wat sementare. Aku jauhkan diri dari internet, lappy aku bukak cume sebab nak hadap game and buat keje sesikit. And aku amek mase nak charge balik otak aku yang sebu and macam low battery sebab kering idea nak update blog. Dalam tempoh tu aku jenguk jugak blog aku sesikit, hambar gile. Sikit-sikit, perspektif aku pasal trffic, ranking, follower, etc sume tu dah berubah!

Then aku started back macam da others newbie tapi dengan semangat baru. Till now aku rase puas. Walaupun blog aku dah tak semeriah dulu, tapi aku sendiri "layan" and having fun berblogging dengan care aku sendiri. Whoops whoops! Rite now I don even care about my ranking, my traffic, or total feedback yang aku dapat. Earning? opkos la aku amek taw! Smpai mase aku cash out wat banje diri aku sendiri best wooo... Sape tak suke duit? Bak sini bagi sume duit kau kat aku. Bhahaha...

Pade aku dalam berblogging yang penting adelah konsep "perkongsian". Selagi kau orang teros berkongsi pendapat, cerita, and berita terkini, selagi tu la blog kau orang hidop! Suke kan kan kan??? So, teruslah berkongsi and bercerita then just ignore sebarang unsur-unsur jelik yang suke condem+menjatuhkan blog kau orang sebab "makhluk halus" tu xdapat ape der... Kau tak rugi pape kan kan kan? "Makhluk halus" tu plak xdapat pape selain mase die yang terbuang and membazir begitu saje. Woot woottttttttttt!!!!!!!!!!!!!!! Padan muke* yeay!!!


Note: Setiap orang belajar dari pengalaman supaye dapat berfikir and bertindak dalam care yang lebih baik =)

P/s: Jom berjaye same-same noks!!!!!


14 orang kaye mengOmel :

♥CIK SHA♥

like this...^_^

Anisa Hang Tuah

:)

eman

sokong 120%!!!

misz jue

selalu orang tanya 'apa yang best dalam blog kau'..

senang cakap tak de pape, janji puas hati dengan blog sendiri..hehe..

saya sokong entry ni!

Encik Tikus

aii bangga aii ada blog. ekau ado ? keh keh

hamzah ian

semakin hari semakin ringan blog lu.. kah kah kah

kembatolo™

dapat motivate diri balik..
baru terpk yg dah lari dari niat..
astaghfirullah..

♥ Pu3 Pink ♥

hihi sy pn hrp dpt jd mcm kak GT satu hari nnti..skrg bru jg blogger..huhu :)

ika

betol....=)

nabil_potter

selamat berblog.. :)

K.I.E.R.A

hi..entry awk wat sye berbunge2 nak berblog dengan bersungguh2 memandangkan sye blogger baru
salam perkenalan:)

Armiza

eja rasa bersemanagt balik...
yealaa...as a new blogger..cpat give up lahh...
yang penting niat kan3....
tq....

Melati

happy blogging untuk semua =)))

pilotHans

biasenye kite ade semangat nak tulis klo byk support..klo xde support rase malas n xsmagat jer..haha..tp klo xbputus asa n dr awal2 ade mision statement bagus la...tuelaa mula2 start tulis tue aku sendiri ade objective aku..

sekian mian..