Buscar

Loading...

Páginas

AKU TAKDE AYAH!



Aku takde ayah. Since 2007 yang lepas. Mase aku nak amek periksa! Mase aku nak exam* Sebelum sem tu (da whole sem before die tinggalkan aku), aku jage die kat HKL. 1 sem! 


Aku tak taw bile die sakit. Mak tak bagi taw kat aku. Sebab mak tak nak aku risau. Yee... Aku anak manje. Paling manje skali ngan abah aku. Sikit-sikit merengek nak itu nak ini. Laptop ni pon mase aku mule-mule masuk U, aku tipon abah kat nak laptop. Abah senang-senang je bagi duit. Mase tu orang laen xde laptop pon lagi. Harge laptop keluaran baru nak dekat 3k. Baru je keluar Presario V3000 tros aku sapu! Tak pikir harge die makin lame makin turun skunk da seribu lebeyh aku pkir aku nak laptop je. Selfish!


Mule-mule mak inform kat aku pasal abah, aku terkejut. Teros aku balik Temerloh tengok abah. Percaye atau tidak aku tak kenal ayah aku sendiri. Muke die lain, kurus... tinggal rangke ngan tulang. Ayah aku bukan macam tu... Ayah aku gemok, berisi, kuat, badan berketul-ketul, semangat... Tapi bile die sakit, bahana perbuatan dengki orang, abah aku jadi macam tu. 


Mase die sakit, die tak kenal sape-sape. Even mak aku sendiri. Langsung takde sape yang die kenal. KECUALI AKU. Mase aku datang kat katil hospital, die nampak aku and angkat jari die. Tunjuk aku. Jatuh air mate aku serta-merta. Aku tanye kenape abah jadi macam ni...? Die tak boleh bercakap* langsung! Mate penuh dengan selaput, jadi kelabu mate hitam die. Semua orang sedih, menangis tengok die. Tapi die nampak hepi bile nampak aku. Sebab aku orang paling rapat dengan die. 


Hari tu jugak aku jage die, aku tak bagi mak aku stay kat hospital sebab mak ade darah tinggi. Aku pulak rindu kat abah. Sebab dah lame tak bermanje ngan abah. Malam tu serta-merta abah sihat. Esok pagi abah dah boleh bangun. 1 wad semua pelik. Semalam abah aku macam dah nazak, bernafas pon tercungap-cungap gune oksigen lekap kat mulut, tapi lepas aku jage, abah dah boleh bangun jalan-jalan, borak-borak, and gelak-gelak dengan aku. Sume orang kate "penangan anak bongsu" "bile anak kesayangan balik, terus Pak Aji sihat". Semua orang tegur layanan yang aku bagi pade abah. Cine seblah pon bagi thumb ups! Aku cume boleh senyum pade die.


Bile aku takde, abah terus jatuh sakit. Terkejar-kejar aku jage die ganti mak setiap minggu dari UKM mase tu. Kalau aku takde, macam mane ngan abah? Kalau aku takde, abah tak nak makan. Kalau aku ade, aku tanye ape die nak makan sume mende die mintak. Kalau die tak nak makan plak, aku pon tak nak makan. *merajok* at last die mengalah and kitorang makan same-same. Sumenye kongsi same-same. Abah makan, aku makan. Main suap-suap!


Bile die pening, die nak aku pegang tangan die. "Tangan adik lembut macam kapas, kalau adik pegang abah ilang sume sakit abah". Ok abah memang manje dengan aku. Bile abah dah dituka kat HKL sebab nak kene bedah, makin kerap aku pegi jage abah. Berganti dengan mak. Sikit pon aku tak kesah tidur kat wad lelaki. Semua orang senang dengan aku. Semua orang suke tengok aku layan abah aku. Lap badan and bersihkan die tiap-tiap pagi, gosok gigi, mandikan, tukar lampin, semua aku penah buat. 


Tapi lepas pembedahan, abah makin kritikal. Dah tak nampak mane-mane chances die boleh sihat macam dulu lagi. Sebelum bedah die boleh berjalan, lepas bedah die jadi LUMPUH! Ape doktor ni...?! Amek air tulang belakang tanpa kebenaran! Terus abah jadi kritikal. Mentanglah abah aku dah tua, die buat abah aku macam test. Bahan ujikaji! Tapi abah sentiase redha. 


Setiap darah yang dimasukkan dalam badan abah plak macam takde effek. Bergelen-gelen darah tapi doktor pelik, badan abah still kurang darah! Bile doktor xde, abah kate "abah tak buley trime darah orang lain... darah orang lain kotor". Well aku paham. Aku kenal abah macam mane. Memang darah die berbeza dari orang lain. In fact, abah kene buatan orang. Dah tentu darah tu sume kene balun ngan "malaun" tu punye belaan.


Abah redha lagi. Abah pesan " biarla orang tu nak buat kat kite... kite tak payah blas balik. Kalau kite balas, kite pon same macam die kan? Sumenye terserah pade Tuhan". Ok aku pegang kate-kate tu sampai sekarang. Dendam kat hati teros aku buang. Biarla! Tak gune bermusuhan. Pe yang Tuhan dah tentukan, kene redha... Abah pon langsung takde simpan dendam. Mase abah pergi pon, ngan care mudah and aku taw abah dah maafkan semuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuua orang!


Abah kene fitnah, abah bersabar. Semua orang yang khianat pade die, langsung die tak pernah ambil hati. Till one day aku berdoa kalau sampai mase abah "pergi" aku nak Tuhan tunjukkan kebenaran kate-kate fitnah orang lain yang cakap bad things pasal abah. And doa aku termakbul. Abah pergi dengan aman... sempat mengucap Kalimah Syahadah... mase kat kubur Tuhan tunjuk lagi rahmat Die. Hari panas terase betul-betul sejuk. Angin bertiup bukan macam angin biase. Semua ayam berkokok and hari tu ialah hari yang paling tenang aku and adik beradik dapat rase. Aku tengok awan, tak dapat aku gambarkan macam mane.


Malam tu pulak ialah malam yang paling sunyi. Rumah berbau wangi sentiase. And aku berkumpul dengan adik beradik kat beranda rumah. Then aku tanye kat akak aku ape yang die perasan kelainan pade malam tu. Die kate gelap... sunyi... bukan macam malam biase. Aku kate" nak taw sebab ape? Sebab malaikat sume turun lindung roh orang-orang yang beriman yang baru meninggal" Well aku bukan nak kate ayah aku alim or else. Da fact is, Tuhan akan tunjukkan RahmatNye and kebesaranNye atas tiap-tiap perkare yang terjadi. Untuk buat hambeNye berfikir wisely and lebih bersyukur. ;)


Now dah genap 3 tahun lebih abah takde. Hari ni aku berfikir, cukup ke semua doa and sedekah yang aku bagi pade die? Aku harap and berdoa die sentiase aman kat sane. Aku sentiase rindu gelak ketawe abah. Rindu bau abah, songkok abah, rindu nak mengusik abah time abah tidur, rindu nak sepitkan kuku abah, minyakkan and sikatkan rambut abah, buang uban, and makan same-same dengan abah. :,(


Al-Fatihah 


Aku tak bley tengok pic ni.
Sedey ***

P/s: Korang yang still ade mak ayah tu, hargai la dorang selagi sempat! Pergi pelok ciyom mak ayah kau orang pat!!!


82 orang kaye mengOmel :

FIFIEY LYCHEE MARATION

nangess baca entryy ni!!!:'(

miss hav0c

nenek, nape buat post ni. aku pun takde ayah. dahlah aku kat opis ni, xpsl2 nanges!!1

ch!natsu

uwaaa sedey.. ='<

even dah 3tahun.. be str0ng ye..
sntiasa sedekahkan al-fatihah n ayat qursi..
semoga rohnya tenang sentiasa..
insyaAllah..

cekkeya

al-fatihah

*sebak pulak baca kisah nih. jangan sedih2 eh ;)

kembatolo™

hampir kalah dengan airmata.*senyum*

ika

jaoh..cane nk plok cium..
sabar ek..
al-fatihah...

Panglima Muda

kesian.....

Nur Syamiza Hadi

al-fatihah..
nak nangis mija baca entry ni..
awak mmg tabah!

najmi^^

tabahla, mnghadapi dugaanya..^^

zaty luvlianncezzz

komen sy x lawak..huhu
sdeynya bca cite wak..

♥CIK SHA♥

saye dah 12 tahun takde abah..T_T

semoga Allah merahmati arwah abah kite..amin..

Lienda_Lyn

tersentuh bile bca entri ni..
ape pon, sbg anak kita doakan untuk mak ayah kite ye..doa anak yg soleh..insyaallah..
Yang dengki smua 2 mmg ada byk kt dunia ni..Ape pon, kite hrp kite diberi perlindungan dr smua tu.

fazilzura

al fatihah ..

huhuhu xmampu nak baca smp abis cz air mato dh bergenang .. huhuhu

мʋтɛ ƨтσяʏтɛℓℓɛя ♥

sabar k GT ! :) mesti arwah abah GT tenang kat alam sana kalau GT salu doakan dia .

and, thx 4 d advice . thx sangat2 :)

Anem arnamee

Dah cium !:)

saye sepet

AL FATIHAH.......
SABAR TAU SAYANG...
semua nya dugaan ILLAHI...

tya

:)

ayienchan

sedihnye lepas baca nih.nak menitik airmata GT.al fatihah moga roh ditempatkan dikalangan org yg beriman. (:

tomatoman

erm...syukur TM still ada mak ayah.tp bulan nov 2010 aritu ayah masuk wad,bedah jantung.2 minggu berturut2 blk kg jg kat wad,mak xbg blk coz dia tau TM br mula kerja n xnak anak dia risau.tp TM balik gak n jaga ayah di wad.sayu hati tgk dia lepas operate.insyaallah bulan 2 nie nak balik kg jumpa mak ayah.sabar yer awak....

irwanpauzi

menitis air mata dibuatnya...

aleya alyaa

sedeh eah..hmm,,follow me back..
http://aleyaalyaa.blogspot.com

cihah

sedih bc entry neh..pa pon..
suma org akan meninggal dunia termasoklah org guna sihir neh..mreka akan puas selepas pa yg meraka buat berhasil tp hidop mreka x tenang pon..family i pon pnah lalui saat2 camni..

►AdamXis◄

Assalam...terkejut bace entry nie...sedih n sayu kat GT...al fatihah utk arwah abah GT.Semoga ditempatkn dikalangan orang2 beriman dan bertaqwa.amin...

Siti Safiyyah

menitis air mata bace entri ni..ss doakan arwah ayah GT berada di samping org2 yg beriman di sana..amin

Chunk Sengal

kaudahtumpahkanairmatajantanku

Khadijah Nas

Al-Fatihah semoga ayah kamu sentiasa dirahmati di sana

Mohamad Farhan Bin Shamsuri

slam... gugur airmata lelaki ego ni bile baca entry GT..dah 5 taun aku x nangis..waaa...puasnye dapat nangis..dah lupe camne rasanya... GT anak yg baik...insyaAllah segala perbuatan baik gT terhdap ayah gt tu,TUhan balas berganda2...sejuk hati allahyarham ayah GT dapat anak macam GT..alhamdulillah..hope an pun leh jadi macam GT..insyaAllah.. alfatihah buat roh allahyarham ayah GT..

The Bee And The White Roses

sedih..Semoga arwah ayah tu ditempatkan dalam kalangan hamba Allah yang beriman..Amin..

cokelat

sedihnye baca entry awak ni.. niway,, i just had followed u.. salam kenalan.. mai la jd kawan kite =)

The Crow Empire

Sedihnya.. Semoga arwah abah bersemadi dlm golongon org2 beriman. Insyaallah.. amin.

GT anak yang solehah. Berkat didikan arwah abah.

(^___^)

garfield88_aini

Al-fatihah... sy pun xde ayah lama dh...

iN@_D@r!N@H

al-fatihah.. sedeyyyyy..

aQim

sedey bce. tabahkn diri ye.
hum,syg kat mak abah sy..huhu

Ainnur Afiffah :)

sedehnye...tak leh benti nangis dah ni .:'(
ya Allah ,syukur sgt2 msih ade abh ,kak .
tatawu cemane nanti kalau abh tinggalkan sy .:(
nak copy buleh ?nak simpann...huhu.



sy follow akak taw .salam~

Violet Blue

sedih baca..
sambil baca, teringat pulak kesalahan diri sendiri yg pernah dibuat kat parents..

takziah utk kamu..
moga kamu tetap tabah..
dan moga ayahmu di tmptkan dlm klngan org yg beriman..

WhiteKami Store

alhamdullilah.. semoga Allah pelihara arwah...inysallah

mashimaro

menangis mengalir2 air mata...
b strong dear:)

shazika

tabah ye kak GT...

Anonymous

Al-fatihah..Allah lebih menyayanginya..dulu memang aku tak dapat bayangkan macam mana bila orang takde ayah..tapi bila dah terjadi kat diri sendiri baru kita tau..macam mana sebenarnya kasih seorang ayah tu sendiri..yang pergi memang takkan kembali..banyak berdoa ye :)

GreenAppleKu.com

dah folo no. 4761..jom terjah blog saya lak..

Death_Crew

trase jgk sedih nye...
tp apelah sngt kn..awk lg sdih kn..
sabar je la ye,,,al-fatihah..
moga arwah dtemptkan dklngn org yg briman

isa

memang nampak la alim kat gambar tu

fyy mokhtar

NANGES ! :( SABA TAO GT :)

cik Ladies

=( sedih... nk peluk GT .. =)

amyra zin

awak, sabar ye . yang hidup tetap akan pergi . hanya mase yang berlainan . kite yang hidup sentiasa berdoa untuk yang tiada :)

Kodet

al-fatihah...
semoga GT tabah dgn pemergiannya .

Siti Nur Shafika

humm , sedihh gilee bace story nihh .

Alfatihah :(

Cik Adza

al-fatihah.
semoga arwah abah ditempatkn dikalangan orang2 beriman.



terharu ngan GT.

hasmeehaslina

al-fatihah

mis dulces

sedeynye....!_!....

Radianthijab

sedihnyer...sbar yer syg.. ayah sya masih ada tp dh xchat2 dh skrg ni..mmg berkorban msa utk jga dia selagi dia ada :((

bella YOYO

takziah okay:)

SYAF

SIaran LanGsUng DisiNi.... SamBiL Baca EnTry... TerSEnTuh Hati..HiBa JiWa...TangiSaN Apa Kah Ini.... Mungkin Sbb Aku JUa Ada AyaH.... Hidup Ini HarUs DiTerUSKAn...

si para para

kita serupa~
:(

Izyan Masri

ada hikmah atas semuanya (':

myra

hye sis..im d new bl0gger..saya pn facing benda yang sama jgk..mse SPM...mse 2 paper kimia...sampai pengsan dengar berita 2...ALLAH sayangkan ayah kita..sem0ga ditempatkan di kalangan 0rg yang beriman...AMINNN...
salam ziarah..

Cek Aiza

menangis bace entry ni :(
stay strong dear.


Alfatihah utk abah awk

darl sepet

OMG sist!!! awk buat saya sedeh sgt!! sbr yer.. syukur ke hadrat Allah sbb saya masih ada mak dan ayah.. semoga Allah panjangkn umur mereka.amin...

Jun otoko

semua ad hikmah 2 bw bersabor,jgn sedey2 :)

FARISZ@AZ.Com

Semoga tabah walaupun kehilangan orang yang tersayang.

Antara 3 perkara yang bermanfaat untuk mereka yang telah pergi dan salah satunya adalah doa dari anak yang soleh,maka selalulah berdoa untuknya.

JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page

Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com



Pendakwah di Pintu Neraka

Arm_mj

sedeyh!!! hyuuhuhu

mOoN

tipulah if sy x rasa sayu baca entry ni...sy msh ada bpa tapi baru2 ni sy rasa sy dah lukakan hati dia...mama juga...huhuhu...ma,, pa,, sy janji akan jalani hidup ni baek2...sy syg ma dan pa... =((

si ngokngek

sedih baca entry nih..banyak menyedarkan saya..thanks

al-fatihah untk ayah awk..be strong..

ikatankasihku

pagi2 lagi aku da baca cite sedih ni....sabar la ye..org yg merasa jer tau perasaan ni...

ikatankasihku

pagi2 lagi da baca cite ni...sabar la ye, org yg merasa jer tau perassan ni...

pilotHans

al-fatihah...

yanyan

GT, update lah bloggg :)
dah lama tak update kannn

alia

Sis.. sabar k. Me also penah rase kehilangan ayah.. I lost my dad when I was 16.. Now I'm 22, but each day I miss him. Kita sama2 doakan supaya segalanya lancar untuk mereka disana~~

Anonymous

emmm, doa anak yang soleh mcm GT ni sentiase iringi kehidupan abah GT kat sane...haaa tak sanggup nak terus kan bacaan...sangat sensitip laaa...al fatihah...

zool

Allah lebih sayang ... Apapun setiap dari kita akan berpisah walau sesayang mana pun kita pada mereka..
Alfatihah

eda

org ngis tw bce entry nie.. :'( al fatihah utk abah akak k.. :'/

Jay

Semoga allah merahmati apa yg saudari lakukan....apa yg saudari lakukan adalah yg paling mulia di dunia ini....3 amalan yg xkan putus di dunia ini,sedekah jariah,doa dari anak yg soleh dan harta yg diwakafkan....semoga allah mencucuri rahmat ke atas roh ayahanda saudari...dan semoga allah pertemukan saudari dan keluarga saudari di pintu syurga...insyaallah...

al-fatihah....

Jay

Semoga allah S.W.T merahmati saudari...apa yg saudari telah lakukan adalah yg terbaik....semoga allah pertemukan saudari dgn ayahanda saudari pada hari akhirat nt...insyallah doa saudari utk arwah akan diterima allah.....

semoga roh allahyarham ayahanda saudari di tempatkan disisi org2 yg beriman...al-fatihah

Jay

Semoga allah S.W.T merahmati saudari...apa yg saudari telah lakukan adalah yg terbaik....semoga allah pertemukan saudari dgn ayahanda saudari pada hari akhirat nt...insyallah doa saudari utk arwah akan diterima allah.....

semoga roh allahyarham ayahanda saudari di tempatkan disisi org2 yg beriman...al-fatihah

Jay

Semoga allah S.W.T merahmati saudari...apa yg saudari telah lakukan adalah yg terbaik....semoga allah pertemukan saudari dgn ayahanda saudari pada hari akhirat nt...insyallah doa saudari utk arwah akan diterima allah.....

semoga roh allahyarham ayahanda saudari di tempatkan disisi org2 yg beriman...al-fatihah

syieda

redha atas segala ketentuanNya itu yg tuhan beri nikmat segala...

Anonymous

apa yg jd ada hikmahnya,kita sbagai yg masih hidup sentiasa mendoaknya.. moga2 roh nya dicucuri rahmat n ditempatkn dikalangan orang2 yg beriman... anak yg baik sentiasa dilindungi n diberkati.. moga kita sama2 menjdi anak yg baik n sentiasa jd yg terbaik.... :)

tsara minraa

sedeyh sangat cerita ni..sabarla
semoga rohnya dicucuri rahmat
sentiasalah berdoa :)
setiap yang ada mesti akan pergi
cuma cara dia pergi berbeza

Diana Jamal

Sedih baca entri awak.. Saya doakan arwah ayah awak sentiasa bersama mereka yg beriman.

Al-Fatihah..

Amin..

GT, mesti arwah ayah awak bangga dpt anak mcm awak. :)

kyo_9

Ya Allah..
Engkau ampunkanlah dosa kedua ibu bapaku dan cucurilah rahmat ke atas mereka..

MizzMulan

T-T sedey laa mulan rasa pass bace entry GT...pape pown al-fatihah n be strong yea

Phat

manusia mmg x lepas dari sifat dengki...salah satu ialah buatkan org alin sakit....apa2 pun semoga tabah ye GT