Buscar

Loading...

Páginas

Abah ngan AdeQ =,(

Waktu ni, pukuL 2:58 a.m (Hujan)
Pe yg Adeq (tu name sayE keyh-ank bongsu katEkan...-) tgh buat skrg ni???


NANGES!


Slalo sgt teringat kat arwah Abah. Sgt2 rindu mao manje2 n gurau2 wat Abah gelak (Arwah Abah sayE sEorang yang amat susah nak gElak, mukE siriyEs + garang, tapi x garang pn -dEngan sayE =p-)


NANGES LAGI!


Sgt wEndo waktu dulu. Lagi2 waktu Abah sakit sElame hmpir sEtahun (-sayE bkn sukE diE sakEtlah!) adEq seRonok jagE Abah. SkEt2 nak manjE. ManjE2 nak skEt =p~
MasE Abah mulE2 masok spitaL, waktu adEq nak Exam finaL. Mak xbgtaw pown Abah sakit tEruk sEbab xmao adEq wsao. Taw2 Abah masok spitaL TemErloh yg bEsao tu... =/


Cam urang gilak adEq balik TemErloh n jumpE Abah kat wad -hampir xkEnal Abah sEndri- n sgt tEkEjut tgk Abah. Dulu gEmok n pEwot muncit, tapi masE kat wad, sgt kurus tggl tulang je. Dari jao da jato air matE ni tgk Abah masE tu. Baru jE smpai Abah kEnal adEq sorang jE. -adE rasE banggE skEt dicitu =D-


ThEn tanpE disuro adEq katE


"Biao adEq jagE abah kat spitaL!"


Cyan tgk mak adE drah tggi, kalo jagE abah, wsao makin tEruk plak. XpEla g pown adEq dpt cutiEy... Eheh, dari xlEy bgn n xknal sEsapE, soknye adEq jagE, trus blEy bangun n gElak2 (pEnangan anak bongsu punye jagaan)


SumE orang tEgur,


"aik Pak Haji... Semalam tErbaring jE lgsung mcam x sEdar, hari ni tErus Elok... Anak kEsayangan balik katEkan... SEhat da Pak Haji hari ni" tEtibE pakcik sEbeLah tEgur.


Abah pown sEnyum2 jE. =)


Seronok jagE Abah kat spitaL sElame 6 bulan. BahagiE sangat dok ngn abah evEn juz tidow atas kusi or kadang xtidow. Wat abah gElak... BErsihkan abah hari2 stiap pagi... Sepitkan kuku... Urot kEpalE and kaki tangan abah... Pastu evEn abah xlalu makan, mEsti jadi sElera kalo turn adEq yang jagE abah.


Sebab pE??? Pagi2 n tghri time lunch abah bkn nak sangat makan mknan spitaL. So, tu la time soklan2 cEgini kua dari muloT adEq


"Arini abah nak makan apE???

Hee... Hari2 turon cafEteriang-ria nak bElikan makanan yang abah mao n ikut tastE abah. Tapi kalo abah katE xlalu makan... Siap ah. Ayat cEgini plak kua dari mulot adEq


"Kalo abah xmao makan, owang pn xmao makan!" Urkh~ cEbekkan muloT!

Dan dan tErus abah nak makan sEsamE ngn adEq. KitE slalo makan sEsamE atas katiL spitaL and abah cEpat2 nganga mulOt nak adEq suap. (Org laen tgk senyum2 jE =D)


ThEn unclE chinEse sebElah tu pn tEgur...


"Manyak maguS lu jagA lu punya bapak. Hwaaa... Gua punya anak pown tala bikin itu macam"


Erk~ xtaw nak katE pe kat unclE tesEbot. CumE senyum n biao diE borak ngn Abah =D


Pastu kalo Abah nak tidow, adEq kenE pEgang tangan Abah. Abah katE, tangan adEq lEmbut sangat. Abah sukE pEgang. Tidow pown mao adEq gosok... (ManjE sunggoh bEliau. SukE!)
Dulu Abah pEnah pEgang tangan adEq and cakap tangan adEq laEn dari orang laEn, lEmbutnye cam kapas sampai Abah pEgang pn cam x tErasE (tu pndapat-AN- Abah lEr) papE. Kalo Abah sakit, adEq sEntuh pn tErus ilang sakit Abah. Sebab tu adEq slalo kenE suro urut2 Abah. Baru gosok kEpalE, Abah da tidow =p


Pastu adEq paling sukE sEsangat usik2 Abah. Hiks3... Abah tidow... Pastu tEtibE
caboT bulu dadE Abah yg cikit tuh!!! Ahaha... Abah pown tEkejut and katE lEmbut2


"Jangan DeQ... Sakit taw... (Tapi adEq nakaL... Buat jugak... TakirE takirE...-xpenah kenE marE sebab wat cEgitu)


Paling bEsh skali biLe Abah suro cabut kEning Abah yg da putih or uban. Abah tidow kat bilEk sEmayang (tidow ngn spEk matEnye~) n bilE Abah mangun, spEk matE bErkenaan dipEnuhi dEngan bulu-bulu kEning and uban Abah yang adEq caboT melEkat kat cituh ( nakaL x???) Pastu abah pown panggil


"AdeQ......................~~~!!! -lari....lari.... lari.... sambil gelak2 (sampai besao saye masih buat pangai cegituh =p)


Wee... Tapi tu la antarE saat-saat yang paling menggumbirEkan dEngan Abah. AdEq adE papE pErobelEm, cEpat jE Abah detEct mukE ni cam sipot and tanyE


"Ade masEalah kE ni...???


Hehe... BEsh aw... Haa... CitE punyE citE, nak bEg baru rupEnye... 3 kali Abah turun naek bandar sEmate-matE nak bElikan adEq bEg tapi tu sumE bEg yang adEq x bErkEnan (jarak bandar ngn uma sgt jao dari FelDa kami kEyh. MasE tu kEcik lagi)


BilE pikir balik rasE mao nangEs... BeG2 tu sumE bagi kat akak n abang2 jE. -sayE sgt mEmilEh k- tapi Abah tEtap mElayan and bElikan 2,3 kali n sumE adEq xmao
ManjEnyE sayE... -_-!!! RasE bEsala bErbuat dEmikian-


NANGES KUAT2!!! =>_<=


Kat manE g mao cari Abah cmni??? CumE Abah sayE sorang. NgEe... Abah sangat manjEkan adEq. Mak??? Mak besE2 jE... Paling rapat ngn Abah. Kalo mak marah, ZaaaSsss....lari lari lari....g kat Abah pastu dok kEcik2 tEpi Abah yang siang malam bErzikir kat bilEk semayang. AdEq pn kaco2 Abah plak. Kalo Abah bukak bEg Abah (BeSe bEg yang Abah bawak masE nikahkan orang) cEpat jE jEnguk and beLek bEg Abah tu evEn Abah xbagi. Nak juGak!!! Sampai besao pn pangai adEq samE jek suke sebok2 tepi orang nak buat kijE. =D


Pastu kenE tolong Abah isi borang skEt. Borang untuk gaji yang Abah slaloo dapat dari pEjabat Agama sEbab Abah mengajar orang-orang kat suraU. Abah mengajar dapat Elaun sikEt sgt nak comparE dEngan orang laEn, tapi Abah katE Alhamdulillah... DuEt tu utk adEq jgk -tErharu-


NANGES PALING KUAT SEKALI!!! =>_<=!!!


Huhu... Camtu la rupEnye pEngorbanan sEorang ayah. Huhu... Even masE sakit pown, Abah stiLL jagE n carE pasaL adEq... Kalo adEq xmakan, so Abah ajak makan sEkali sebab xmao tgk adEq lapa... AdE masE tu adEq xbapE sEhat, Abah tErlantar atas katiL pown stiLL uwotkan kEpale adEq and bacEkan ayat2 Quran pastu Fffffuh! Tiupkan kat kEpalE adEq. Tiap kali orang datang mao bErubat or mintak ubat kat Abah, Abah pEsan:


"KitE cumE bErusaha. Bukan sayE yang mEnyembuhkan. SumE tu Allah SWT yang sEmbuhkan and kitE hanyE memintE and mEndoakan" and Abah pEsan kat adEq cmtu jgk... ApE2 sakEt, bukan ubat yang sEmbuhkan, tapi dEngan izin Allah SWT and bErkat doa, sEsuatu pEnyakit tu akan sEmbuh..." Waaah... Ingat ok pEsanan ini...


Sangat wEndo kat Abah... Wuwuw... Tapi yang mampooo adEq wat sEtakat ni, sEdekahkan manyak3 Al-Fatihah and tahLil sEtiap malam Jumaat... SedEy... Bukan bErmaknE adEq x rEdha Abah "PERGI". Tapi adEq sedEy sebab, adEq xpuas agi manjE2 ngn Abah... Kalo bolEy nak jagE Abah je sEpanjang masE. XkEsah pn kenE cuci najis and buangkan air kEncing... Asalkan lEy dudOk tEpi Abah jE.


TAK TAHAN BANJIR SUDE =/


Dah la dah la... X Elok cegini sedEy2... PapEpown adEq bahagiE bilE adEq taw Abah "PERGI" ngan tEnang... Sempat mengucap and masE nak kEbumikan tu, xdapat nak dEscribE cEmanE cituationnyE. Angin sangat tEnang and sume ayam bErkokok... AdE bau2 wangi... TersEntuh pasaan masE tu n syukuR sEsangat! MogE Abah adE dikalangan orang-orang bEriman and bahagiE.


BETTER STOP HERE I CANT HOLD IT ANYMORE


WEndOoo Abah, sayang Abah, nak Abah, sumE2 Abah.


(P/s: sayE pn tataw ngapE sayE ngEpost entry cEgini kali ni. Urkh~ Slah clap silE maafkan kot2 ade tEkurang tElebEy or tErcilap post ayat yang x patot kE... Adoi... NangEs lElamE ni wat kEpalE sakit pulE.) =/








12 orang kaye mengOmel :

ayi3n86

jgn cedey2 ye syg.. abg kan ade nie.. doakan yg tbaik utk kite ea... luv u now n forever.. hope dpt jage kamu sbaik mungkin even x same cam abah jage kamu, i'll try my best..

MiSyA

Mekaceh abg... NgEe... Cyg kamooo juge...

-Terharu-

Ill try my best oso yeah =D

(Da 1st reader 4 dis entry nmpak. SukE =D)

penjenayah merah jambu.

hahaha,my bf also read mine,but never put a comment,he didnt talk about it too,which sometimes make me a bit frustrated but its okay,as he doing what he need to do (he learn something about me,then,hihi).ops,teruja nak komen sebab rasa touching baca first commenter :)

its ok misya.sekurang2nya kamu dah pernah jg dia,tuhan lebih sayangkan dia,lebih daripada sesiapa didunia ni,maka tempat dia bukan dengan kita,tapi dengan DIA,kan bagus tu?Jangan risau,DIA akan jaga ayah kamu lebih baik daripada sesiapa pun mampu lakukan,dan sy yakin,he missing you too,and pray for him,dear everytime he cross your mind.

we are all the same,actually.i lose my father eventhough he still living.cara je berbeza.deep down,it torn me apart,bila kita pandang muka dia dan cakap dalam hati "ayah,mana ayah yang dulu?".

saya pun anak ayah.tapi semua tu dulu,masa ayah normal.dan awak,bertuah sebab 'pergi'nya ayah awak pada arah yang awak tahu,DIA, sedangkan 'pergi'nya ayah saya,tanpa saya tahu ke mana.

its ok to miss someone,but make sure,it wont affect your life dear.
take care.

MiSyA

Ahaks
At least die ade effort nk bace tu pn da ok act... ;p

Btw, thnx 4 ur advise... NgEee... -nanges sket- =p

Its ok dear... Mmg care setiap org pegi berbeza... Tp kite as ank kne wat yg terbaik doakan utk dorg aite??? =)

So kne byk2 doa utk parents kite... Yg still ade ni pn jge bebaek... -Mish my mum- =/

Neway, thnx again dear =D

ghostWRITER

tumpang iklan...he2... sapa2 minat politik.. jom terjah blog kiter..

anakmuda
http://ohpolitik.blogspot.com

chokio_nia

errrr..tbe2 teringat kat ayah sye..tapi tak banjir g..T_T

MiSyA

Wuwuw.. Hampir da tu rsenye
Ahaks =)

MiSyA

ghostwriter: taley3. cni xley iklan... =p

. meera .

sis..jmpe blog sis tru fb..
bace entry ni..mmg sgt sdeyyyyyyyyyyyy.
wuuuuuuuu :(((((
siyesly saye pun nanges same..
huk3
sbr ye sis..
arwah ayah sis mst sgt bngge ade ank cm sis :)
alfatihah ~

MiSyA

huhu... really? felt like wut i hve done is not well enough
btw, thnx sidu mlawat cni yeah bdk comeL

Sendra

entry ni buat saya sgt sedih..sungguh,saya terus dah fikir abah saya..terima kasih,entry ni bg impak pada saya..saya follow blog ni..harap sudi follow semula eh..

MiSyA BuDok PaHanG!

Tq Sendra =)