Buscar

Loading...

Páginas

HAIWAN PELIHARAAN YANG COMEL -cont-

Hari ni aku nak crite plak sambungan pasal haiwan peliharaan yang aku penah bela. 


5. Ayam gajah.


KalO kOrang nak taw, ayam gajah ialah spesis ayam yang besOo lagi dari ayam biase. Bela ayam ni untOk makan je... Sebab daging die perghhh... memang banyak! Tapi aku xbrape suke ngan ayam ni sebab die pentakOt! Bacul betOl. Leeeeemmmmmmmmmmmbab sangat and taw maaaaaakan je. KalO tengOk jadik geram taw. Nak lari pOwn susah sebab bawak badan yang gedebab tu*


ok tipu*

Anak ayam gajah ni saiz die pOwn dah besO tapak tangan. Tu baru baby.
KalO dah besO, dah nak dekat tinggi cam lutut aku*


5. Ayam Hutan

Yang ni memang banyak. Abang aku memang suke sangat masuk hutan dulu-dulu pegi tangkap ayam Hutan buat lauk -sedap giler- ataupOwn, kalO yang xsembelih kitOrang bela*. Ayam hutan ni spesis yang lincah sangat. Paling best, die bOleyh terbang! Bukan cam ayam biase and badan die ramping sikit+warne die cantik esp yang jantan.


Betina

See... Cntik kan?

Dulu aku bela anak ayam hutan ni, aku bagi name DoraemOn ngn Nobita! 2 ekOr je. Tu la anak ayam hutan yang paling manje skali. Aku sayang giler-giler kat dOrang! Sume abang aku punye keje la mane die dapat ntah. KitOrang bagi makan anai-anai abang aku rajin g cari.

DoraemOn ngn Nobita kitOrang letak dalam raga je xpayah tutup kat dalam rumah. Tapi dOrang ni suke terbang! Dorang maen terbang je dalam rumah tapi pandai lak berak atas surat khabar je. Then, dOrang ni ngengade, kalO xde sape layan dOrang, bising satu rumah! Manje sangat la then mesti kua dari rage, cari orang kat dapur. Pastu suke lak die dOk dalam pOket baju abang aku. Die duduk maintain je senyap dalam tu. Ngengade!


Anak ayam hutan*

At last, DoraemOn n Nobita mati... Sebabnye, akak aku lupe nak bukak penutup rage dOrang lepas jemur dOrang tengah hari paneh. UntOk pengetahuan kOrang, ayam ni memang suke berjemur sekejap kat panas. Sekejap jela, tapi akak aku terlupe, dah ler penutup rage dOrang xdibukak habes mati kering dOrang bai! Aku xpuas hati betOl... Nanges aku!


7. Anak ayam warne-warni

Ni sebenarnye ayam daging tapi disuntik, bagi ade warne. Comel weyh... Bley pilih warne ape maw... Aku ngn akak aku la yang bela. Ade 6 ekO sume, aku amek 3 ekOr, die amek 3 ekOr. Tapi belanye ntah hape-hape. Aku la asek pegang je, jadik kurus ayam aku!


Comel weyh...

Paling xley blah sebab aku n akak aku ni sayang sangat kat dOrg, siap bawak masuk tidO! Lepas tu habes slimut akak aku die berak! Sayang sgt la kunOn. Haha... PengOtOr betOl mase kecik. Lepas tu da la kantOi ngan mak aku. So akak aku kene babab, sebab ngajar aku bukan-bukan.

Akibatnye, aku jugak kene tahan malam-malam g teman akak aku bsuh selimut die and irOn sampai kering. Ceh* Hahaha...


8. Kucing

Ni mesti part yang kOrang suke. Ngeh3. Aku taw ramai yang suke kucing. Aku suke jugak ekceli, tapi kucing yang bersih and yang dibela kat rumah. Aku ade phObia ngan kucing jalanan kat tepi-tepi kedai makan n kucing liar ni. Ntah kenape aku jadik geli! 

Sampai satu mase, kalO kucing tu dekat tetibe nak gesel-gesel kat aku, aku menjerit tahap x hengat. Siriyes tekejut weyh. And aku jadik geli ntah macam mane ntah. Tapi kucing yang aku bela, memang siriyes bersih amat! Kucing tu datang dari mane ntah. Mak aku ni jenis xsuke kucing sebab die memang xtahan. Ade bau. So, kalO aku nak bela kucing tu, mak da siap tetapkan syarat, "jangan bagi kucing tu masuk rumah".

Maybe kucing tu dengar, memang die xnah masuk rumah langsOng! G berak pOn kat jaOh-jaOh je. Pandai giler! Die sume dOk kat simen kat depan rumah je. Lapar camne pOn, die xkan masuk dalam rumah tapi maintain tunggu depan pintu. Yang jage betOl-betOl, aku and Abah aku mase tu.

Tapi at last, Abah aku jumpe die mati kene lenyek ngan kereta........ Giler aku sedeyh sebab tu pes taim aku bela kucing.......


Kucing kuning cam Garfield*

9. Ikan Laga

Ni hObi abang aku number 2. Die memang suke sangat ikan ni. Aku pOwn same jugak. KitOrang suke sangat bagi dOrang dekat-dekat pastu tengOk die kembangkan sirip die pe sume. Cantik weyh.... Ade banyak kaler! 


Cantik kan???

Paling xley blah aku ni, aku sentiase memerhati ikan ni. Die memang kuat makan tiap kali bagi makan, mesti habes. Sebab satu mase abang aku xde, sO die nak aku yang bagi makan. Aku pOwn tgh bz xde mase, aku g tuang makanan ikan sebanyak mungkin sebab aku set tu untOk bekalan makanan dOrang bile aku xde mase nak bagi makan nanti. Soknye suuuuuuuuuuuuume skali mati.... Dan aku kene marah kau-kau punya... Padan muke aku*

10. Xde daa... Haha...  


HAIWAN PELIHARAAN YANG COMEL!

Sejak dari kecik, aku ade bela beberape jenis haiwan yang cOmel-cOmel and sumenye aku sayang. Tapi satu-satu ilang and mati. HadOi la...


1. Burung merbuk


Burung merbuk ni kOleksi yang paling aku sayang sekali. Sebab tu letak lam lam list number satu. Aku pernah bela 2 ekOr burung merbuk. 2,2 manje dengan aku and arwah abah aku je. Ngan orang laen, 2,2 takOt and xbrape nak mesra. Ntah la kenape


Burung merbuk pertame dinamekan Tweety tapi abah selalu panggil kuiti. Keke... Comel. Setiap kali aku balik dari sekOlah, riuh Tweety ni berbunyik then die pandai buat tundOk hOrmat banyak-banyak kali sambil buat bunyi. Dari jaOh lagi kalO die nampak aku, dah bising. Abah selalu gelakkan Tweety. Tapi Tweety mati sebab ade kucing liar datang and makan kepak die. Badan die yang tinggal kat dalam sangkar.


Merbuk ke-due pOwn namenye Tweety. Manjenye same je. Bezanya, Tweety II cacat bahagian kaki. Tweety II agak tempang, and my brO panggil die si Tempang. Tapi Tweety ni kitOrang cume bela dalam sangkar sekejap je. Then biarkan die idOp terbang bebas tapi die still jugak suke tidO kat umah aku. Tempat peberet die tidO -sebelah Abah- Sebelah aku die xnak tidO. Sebab die taw aku suke kacau die. Comel gile! Tweety II jugak masuk rumah xnah berak n kalau die nak berak, die g kluar dulu. Pandai kan? Even kami xnah ajar die. Tweety II suke lepak sebelah Abah kat bilik semayang and kitOrang baring reramai tidO kat bilik semayang. Tapi Tweety mati kene terkam ngan kucing... nanges weyh, tetibe Tweety xdatang rumah. Lepas tu jumpe bulu-bulu die berselerak kat depan umah*


Rindunye kat Tweety I n II

2. Burung Serindit

Burung serindit ni pOwn same, mule-mule bela dalam sangkar, tapi then biarkan die lepas bebas. Die still manje jugak ngan aku mase tu. Pegi mane-mane, aku letak je kat jari aku, die xkan lari. Serindit yang aku bela pown ade kecatatan. Eyh, cilap. Kecacatan! Kat atas mate die ade benjOl cam ketumbit besO. Tapi still cOmel. 

Akhirnye, aku bebaskan serindit aku tu, and die terbang ntah ke mane hale tuju and aku biarkan je. Sayang tu memang sayang. Tapi die pOwn ade life jugak nak beranak pinak kan kan kan???  =p


3. Arnab

Arnab tu sebenarnye bukan aku punye. Orang laen punye terlepas. Xtaw la sape punye. Itam je and besOoo... Detik perkenalan aku dengan si arnab bermule pade satu pagi - subuh- dalam pukul 6.30 pagi waktu nak bertOlak ke sekOlah. Aku pergi dengan jiran sebelah rumah, tapi mase aku keluar dari rumah, ade mende itam lagi besO dari kucing kejar aku!

Lintang pukang aku lari selamatkan diri bile aku tengOk die berdiri kat sebelah aku. Aku ingatkan hantu kecik! Giler ah, dah la maen kejO-kejO aku dalam gelap subOh-subOh. Lepas aku lari tu, aku g skOlah cam biase...

Balik je dari skOlah, aku ternampak arnab. Warne itam and arnab tu datang kat aku. Die berdiri. Elelelele... Comel giler. Mase tu baru la aku taw, die rupenye yang kejar aku subuh-subuh tu. Lepas tu, aku jage die, bagi makan pagi and petang. Kalau aku xde, mak/abah aku yang bagi makan. KalO time tengahhari, memang jangan harap die nak kuar. Die dOk bawah rumah tempat yang sejuk ke diam-diam. 

Paling syOk, die gemar makan eskrem! Hari-hari aku kene belikan die eskrem time petang sebab die suke sangat makan. Satu hari, aku makan eskrem kOngsi ngan die, and dah nak hbes, die pegi giget tangan aku bekas eskrem mleleyh! SiyOt sakit dOh*

Tapi arnab tu ilang macam tu je... Ntah la sape punye keje. Maybe tuan die kOt yang amek tapi aku xtaw sape tuan die. aku xpenah kurung arnab die pOwn. Bebas je depan rumah*


Blackest black!

4. Ikan Toman

Ikan tOman ni, sume orang taw spesis yang karnivOr and makan daging+ganeh. Tapi yang femily aku bela, ganasnye cume kat orang laen je. Haha... Memang pilih kasih! Die macam kenal plak femily kitOrang ni. Cume die xley terkejut. Aku la yang jahat suke menterkejutkan die. Alamat habes terpercik air lam kOlah tempat bela ikan tu kat muke aku.

Pastu die suke nyorOk dalam-dalam bagi orang xnampak kunOn. Penah satu hari, jiran datang and cube pegang. Nasib je jari xputus mase tu kene sambar!!! Tapi ikan tOman aku memang jenis tak suke kene pegang pOwn. Cume sOrang ke yang bOleyh pegang die. Mak aku!!!

Memang manje gile-gile ngan mak... Siap surO usap-usap lagi... Mak pOwn suke layan ikan tOman tu. Paling pandai skali bile mak nak amek air kat lam kOlah, ikan tu tolOng tOlak skali bekas air yang mak angkat tu. Setiap kali mak siram bunge mesti die buat camtu. And timbul kat atas, Ngengade gataL!

BesO sikit dari ni tOman yang kami bela*

At last, dah besO tu makin kuat pulak makannye. Kekadang sibuk-sibuk sampai terlupe nak bagi makan. 1 hari ade orang mintak ikan kitOrang. Mak pOwn bagi je sebab dah xmuat kOlah kitOrang nak bagi ikan tu berenang. Tapi ikan tu mati... Sebab orang tu x jage... Xbg makan langsung  =(

5. Nanti aku sambung lagi. Ade lagi episOd binatang peliharaan aku yang laen macam ayam hutan yang suke dOk lam pOket baju, ayam warne-warni, ayam gajah... And, ikan lage yang cute tapi kiOk lepas.... keke... rehsie!!!

See uOlls neks time 


++++++++++++++++++++++++

Lagu utk mereka yg terase



Lagu asal "pulangkan" 



(Ex-Stud ent)
Sedikit bunga yang menggoda
Sekadar dipandang usah dibayar
Kau pasti tak percaya
Duitku bukan untukmu sayang

(Pegawai PTPTN)
Tiada kusangka kau sungguh kejam
Kau peram hutang yang kau pinjam
Namun takkan bahgia kehidupanmu
Bila engkau berkonvo
kau milikku

Pulangkan hutang-hutangku-(Peg awai PTPTN)

Oh hentikanlah menghantuiku-(Ex-Stu dent)

Oh pulangkan oh pulangkanlah padaku-(Pegawai PTPTN)

Kupulangkan semua hutangku-(Ex-Student )

Yang dikau peram tanpa relaku-(Pegawai PTPTN)

Bebaskanlah maafkan daku oh kasih-(Ex-Student)

(P egawai PTPTN)
Tiada kemaafan di sini
Kau hutang tanpa bayar sesen lagi
Akan ku jejakimu kemana jua
Hingga hbes hutangmuu... =p

sources : My Tagged almost 4 years

++++++++++++++++++++++++

Tips : Nak pakai cOntact Lens? By request Cik Atiezul -Edited versiOn-

Its been a long time i didnt wear a cOntact Lens due tO infections dat ive faced almost a year agO. Haks3. Siyesly mmg trOk! Mate memang xbOleyh bukak then penuh selaput yang tutOp mate and looked disgusting!!! Yerk*

Sumenye sebab tak berhati-hati handle and jage cOntact Lens then mate scratched then bacteria pOwn buat keje xsnonOh dOrang kat mate GT. SiyOt tOl!

Ok kalO tengOk betOl-betOl, bahagian yang scratched ialah bahagian cOrnea. Bahagian cOrnea tu calar sebab:

Bahagian tepi cOntact lense sebenarnye adelah tajam -kalO tak direndam secukOp mase*

+++++

Nak jage cOntact Lens ni x leceh sebenarnye. Juz kene rendam dalam 8 jam, supaye cOntact Lens tu jadi lembut and minimum mase ialah 4 jam. If blOm cukOp 4 jam, JANGAN memandai nak pakai sebab kalO mate dah calar bhgian cOrnea, and kene infectiOn, bahaye weyh! XbOleyh pakai cOntact Lens selame seminggu and mate kene cuci ngan air garam + satu cream khas untOk cuci mate *ntah ape name die lupe dah*. Memang seksa nak cuci mate gune cream tu even tu la ubat paling mujarab untuk rawat mate yang kene infectiOn. Tapi kalO cuci ngan air garam besT giler!!! Mate memang segar and rase xnak brenti. XD

Disebabkan infectiOn tu ler, GT xpakai cOntact Lens selame setahun! Sangat menakOtkan bile tengOk mate sendiri dah macam Jin and penOh ngan lendir/selaput yang memang hudOh! 

Lebeyh kurang macam ni ler tapi penOh ngan selaput tutOp seluruh mate kecuali kat tgh2 bhagian pupil and Lens*

+++++

Ok lagi tips untOk yang baru nak blajar pakai cOntact Lens. Tak payah takOt nak pakai, sebab bukan sakit pOwn. 1st trial memang mate cm pedih tapi sikit and sekejap jer. Care nak pakai, juz letakkan cOntact Lens tu betOl-betOl kat hujung jari supaye mudah nak tarOk kat mate.

See... Letak dengan lembut and berhati-hati. Siyesly xsakit lgsOng

KalO nak cabut, gunekan ibu jari and jari telunjuk untuk pegang cOntact Lens tu. Lembut-lembut taw*

Yang paling penting, make sure tangan anda dicuci dengan bersih sebelOm memakai and semase mencabOt cOntact Lens!!! UntOk yang giler mekap, pakai cOntact Lens dulu, sebelOm mengenekan sebarang jenis mekap dimuka anda. KalO pakai selepas mekap, bahaye lagi-lagi pade yang suke pakai maskara. SeblOm pakai, titiskan sikit sOlutiOn kat cOntact Lens tu untuk mudahkan uOlls nak pakai*

Macam ni*

Wait?!!! Ape itu sOlutiOn?

SolutiOn ni ialah sejenis cecair yang digunekan untOk merendam and mencuci cOntact Lens. Ade sesetengah jename, gune cecair yang berbeza untuk merendam and mencuci cOntact Lens tu. Tapi untuk GT, yang terbaik cume MULTI-PURPOSE SOLUTION:


Terbaek!!! Rendam and cuci cume gune 1 sOlution*

Untuk cuci cOntact Lens, biasenye GT akan cuci atas tapak tangan yang bersih and baru dicuci. Titiskan sikit sOlutiOn kat tapak tangan, tenyeh lembut-lembut gune jari, then  trOs rendam cOntact Lens dalam casing die.

Ade left and right punye case coz besenye pOwer untuk mereka yang rabOn adelah berbeza sebelah kiri and kanan*

UntOk mereka yang berduit sikit, bOleyhlah beli machine khas untOk cuci cOntact Lens, xpayah sesusah cuci ngan tangan. Pas gune, trOs msOk machine:

Brape ek hrge die? Cm nk jgk beli*

+++++

Okeyh, besenye cOntact Lens ni yang GT taw, diameter die 14.mm. UntOk effect mate lagi besar, 14.8mm pOwn ade. Tapi yang paling harOk skali GT penah tengOk and xpernah ukur diameter die sebab besar sgt:

Keke... Dah cm setan dah haku tengOk. Full cOvered mate lak tu. If im nOt mistaken yg ni diameter die lam 22mm and abOve* Skali pndang dah mcm orang sakit mate pOwn ade jgk.

Ini plak cOntact ens yg normal. 14.0 mm - 14.8 mm i guess*

+++++

Kesesuaian warne? Erm... Im nOt sure meyh. UntOk GT, cume green colOr SAHAJE yang sesuai ngan GT. GT dah pernah cube sume colOrs, tapi memang xsessuai except green color!!! *Since skOlah g dah pndai pkai cOntact Lens*. Keke... XD

Green green green!

Jename pilihan yang GT slalu pakai, FRESHLOOK and FRESHKON. Average dalam Rm45-Rm50 sepasang untOk sebulan sahaje. But nOw, GT otw untuk cube GEO-LENS sebab ramai orang kate kualiti die bagOs and warne die lagi cntik + tahan lame sebab usage die lam setahOn. Harge laks lagi murah dari cOntact Lens yang bese GT beli kat kdai* Jimat giler

Dah order cume RM37 include pOstage* 

Green color mmg da besT!

Nak taw kat mane GT order??? Klik kat sini : http://geolens-readystock.blogspot.com/ .Sumenye ready stOck and services memang da besT. Sangat cepat dapat feedback. Terbaek!!!!!

Siyesly banyak pilihan sumenye cantik-cantik. Mane taw kOrang berkenan bOleyh la beli!!! Owh ye, kalO ade clap bg infO kat mne2, sile btOlkan ek!

SELAMAT MENCUBE 

P/s: WendO spek mate yg ilang ni

Cm cegu skOla x? BurOk gilew!!!

EDITED: Lagi tips untOk pakai cOntact Lens. Mase nak pakai, make sure jangan terbalik! Kite bley taw cume dengan tengOk kOntur Lens tersebut. Kalau kOnturnye berbentuk cup and sempurna, betOl-betOl macam bekas mangkuk and bulat, sO xde hal. Tapi kalO bhgian tepi ade curve kOnturnye, mean Lens tu terbalik and bahaye bOleyh buat mate x selesa* Xde pic nk tnjuk pule


NOTE: EKCELI PAKAI CONTACT LENS NI KENE PNDAI JAGE JER. KENE BERSIH AND DISIPLIN. DATS ALL. GT PAKAI DARI SKOLAH LAGI, CUME PERNAH KENE INFECTION SKALI JER SELAME 6 THON (mse form 5 kot until last year) GT PAKAI TU PON SEBAB RENDAM 2 JAM -lupe then tros pakai-.



GOOGLE TRANSLATE YANG ANNOYING!!!

Benci giler bile ade keluar gOogle translate untOk translate page setiap web yang kite bukak. Sangat-sangat annOying and buat page jadik kecik udah ler aku tengah gune mini HP ni. Memang x puas hati! KalO kOrang tengOk kat gOogle pOwn, memang ramai yang kOmen pasal gOogle translate yang menyusahkan and annoying. Ramai yang TAK SUKA termasuk aku!


Ok untOk mereka yang rase mendalah translatiOn ni Annoying tahap gile-gile, kOrang bley cube care ni supaye tab translatiOn tu dah xkua-kua dah* At least xde la rase page kOrang tu jadik terjejas, and nampak semak.


1st skali pegi klik kat spanar jaya tuh kat gOogle chrOme kOrang*
Klik Option

Lpas kluar mendalah ni* Klik Under the hOod and plih Change fOnt and languages setting*


Okeyh, klik kat languanges tab tu then add la bahase yang kOrang pilih xkisah France ke ape ke...

ContOhnye cmni*
Then klik OK

Korang pilih la bahase ape pOwn yang kOrang nak. Lepas tu kOmpOm dah xkan kua dah tabs annOying -THIS PAGE IN xx, DO  YOU WANT TO TRANSLATE THIS PAGE xx xx - yang betOl-betOl buat aku nyampaH!!!

++++++++++

TIBA-TIBA aku bagi tutOrial cegini kan? Haktuih*


Geng Blogger Kene Abuse Lagi - aku yang geram-

Korang geram x geram x??? Mesti geram kan kalO jadik camni. 

Klik utk mate keranjang*

Geram kan???

KalO jadik Kong muhti lagik gram. KalO aku ler, aku trace and cari sampai dapat sape yang abuse GB tu menyusahkan ramai blOgger then aku SAMAN!
Setiap user yang xley masuk tu kire aku charge SAMAN kat abuser tu satu ghibu. KalO lam satOs org xley masOk GB, sO aku da dapat byk-byk ghibu*

BtOl dak? Pe barang pentakOt nak abuse GB then susahkan ramai orang. Hati busuk cam taik*. Xley tengOk orang senang langsOng. Busukkkkkk!!!

Dah ler aku tengah rakus nak mentaip hari ni. Gelabah aku dibuatnye xdapat mentaip isi hati aku. Sekarang isi hati dah x terluah. Aku punye pertimbangan akal dah kudaku larik gagah berani tetibe aku post sal isu GB. Ceh*

-sayang jugak aku kat GB kan-
*muntah*

Note: Baru pasan hari ni byk entry geram-geram. And... Luper laks nk g amek awards blOgger len bg. jgn geram dengan saye -_-*!!!

Isu GengBlogger : PANAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laen org laen kple... Laen org laen pndapat... Yg pnting chill alwez bebeh  XD


1st skali utk newbie, if nk taw bout sumthin kne lah buat research jgk. Tu sbb google tu pnting utk orang yang cri maklumat, Now kat GB pn bley search. Kn senang... Xley bergntung hrap pade pndapat org laen saje tapi kite xde usaha  =)


Tapi if xdapat jugak pe yg dicari, xsalah utk bertanye. Bukan sume orang cpt catch-up and cpt blajar siyesly. Kan laen orang laen kepale. So bertanyelah pade yang taw. Kadang-kadang bertnye tu lbih bgus. Yg xbgos cume kite cume hrapkan org laen "suap" kite tapi kite xde usaha nk cri pape info =)


Then xsdap la kalO label-label blOgger laen otai ke newbie ke. Sume orang kn same je. Sume start dri bwah kan??? And sume orang lam prOses utk belajar jdi lg better. So, xsalah kite bertanye n sharing infO yg kite taw. At least ade ilmu yang orang manfaatkan dari kite. Kan bgus tu. Yg newbie plak blaja dari yang berilmu. Give and take penting okeyh =)


Pastu x best la if perli-perli gune words yg "sentap" if orang susah nk pham. Bese lah utk newbie, cm kite ajar budak-budak, bkn sume ley phm trOs. Kn bgs if kite bg explanation yg ringkas n padat bg mudah org pham. If perli-perli, bgOs ke? Pe slah if bg motivate kat dorg n bg support. Jgn la buat org mkin dOwn. Tu dah melambangkan sikap kite macam mne care kite treat orang laen. Dah tntu org anggap kite ni cm.... "berlagak" ops maaf* 


Selamat berblOgging sume... If salah ckp harap maaf. Saye juge newbie baru merangkak. And bkn sOrg blogger yg bgus. If ade slah silap sile tgur. Hati saye memang terbuke  =)




Note: Nak bergurau ptut kne ngn care. Ayt tu elok-elok la skit... Jgn gurau care kasar then xsedap bace. Bkn ngn sume org kite ley bergurau care yg same. Care kite, lambangkan peribadi kite. So, lu pikir la sendiri. Jgn smpai orang pandang serong kat kite and orang benci pastu nak terase-terase bagai*
Kan dah PADAN MUKE... 


P/s: Gatal tuleh entry ni sebab tdi jwp tOpik kat fOrum, tapi dan dan pOst, forum kne dlete. Pjak kaki!!! Kaki sape??? King of kOng ler*


Psstttt: Try bce entry ni



Abang... Nak Bandage*





Aku pegi ke kedai pOtOsetet nak menyiapkan jurnal aku dengan picisan terakhir and jadikan jurnal aku macam sebuah buku tebuk-tebuk tepi pastu cantum baek punya... Aku pOwn masuk ke kedai pOtOsetet tu berjumpe sOrang Abang tOkeyh kedai yang da macam mmber aku sendiri. Tapi aku panggil die Abang, sebab die lagi tue


"Hye Mis... Ye nak ape..." Ayat biase Abang tu bagi kat aku. Owh ye, kOrang sume belOm taw, name sebenar aku MISZ. Sume orang panggil aku macam tu  =)


"Abang... Nak bandage buku ni..." Kate aku


Aku da start buat muke pelik, bile tengOk Abang tu dOk sengeh-sengeh sambil buat kije die. Ape kesh??? Aku mintak tolOng die sengeh-sengeh camtu laks. Ade makne ni.... -kate aku lam hati-


"Misz nak Bandage? Bandage tu macam mane???" Die tanye macam nak menguji kesabaran and iman aku


"Abang ni. BetOl-betOl la. Nak bandage ni... Nak buat cam buku." Aku da mule ilang kepercayaan kat Abang neh. Pe niat die ntah??? -aku pikir lam ati-


Ah die sengeh-sengeh lagi sengaje buat xheran kat aku tapi layan custOmer laen. Aku tengah nak cepat ni, die bley buat macam tu. Xpe aku sabar. Bagi die layan orang laen dulu. Aku kan memang PENYABAR*  =p
Lepas je custOmer laen da hbes kua dari kedai pOtOsetet, Abang tu cakap kat aku:


"Kat mane yang luke Misz??? Nak Abang bandage?"


-Aku maki diri aku sendiri! BINDING la mangkOk!!! Bukan BANDAGE!!!-


Binding*


Bandage*


KUNCI KE SYURGA - Rahsia Seorang Paderi*




Kredit* to SyafiQ

GT penah mintak izin nak cOpy artikel die kat chatbOx die satu mase dulu. Now GT kOngsikan  =)

Ada seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika.
Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah SWT berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya.
Selain belajar, dia juga seorang jurudakwah Islam.
Ketika berada di Amerika, dia berkenalan dengan salah seorang Nasrani.
Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah s.w.t. memberinya hidayah masuk Islam.

Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut.
Temannya itu meminta agar dia turut masuk ke dalam gereja.
Mula mula dia keberatan, namun kerana desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening, sebagaimana kebiasaan mereka.

Ketika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk.
Di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata,
'Di tengah kita ada seorang Muslim. Aku harap dia keluar dari sini.'
Pemuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya.
Paderi tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya.
Hingga akhirnya paderi itu berkata,
'Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya. '
Barulah pemuda ini beranjak keluar.

Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang paderi,
'Bagaimana anda tahu bahawa saya seorang Muslim?'
Paderi itu menjawab,
'Dari tanda yang terdapat di wajahmu.'

Kemudian dia beranjak hendak keluar.
Namun, paderi ingin memanfaatkan kehadiran pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan agamanya.
Pemuda Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut.

Paderi berkata,
'Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat. '
Si pemuda tersenyum dan berkata,
'Silakan!'

Sang paderi pun mulai bertanya,
'Sebutkan satu yang tiada duanya, dua yang tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima yang tiada enamnya,
enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada delapannya,
delapan yang tiada sembilannya, sembilan yang tiada sepuluhnya,
sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh,
sebelas yang tiada dua belasnya, dua belas yang tiada tiga belasnya,
tiga belas yang tiada empat belasnya.'

'Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh!
Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya?
Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam surga?
Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya?
Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!'

'Siapakah yang tercipta dari api,
siapakah yang diazab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api?
Siapakah yang tercipta dari batu,
siapakah yang diazab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?'

'Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar!
Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting,
setiap ranting mempunyai 30 daun,
setiap daun mempunyai 5 buah,
3 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari?'

Mendengar pertanyaan tersebut, pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah.

Setelah membaca 'Bismillah.. .' dia berkata,

-Satu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..

-Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. berfirman, 'Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami).' (Al-Isra': 12).

-Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

-Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur'an.

- Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu.

-Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah s.w.t. menciptakan makhluk.

-Tujuh yang tiada lapannya ialah
Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. berfirman,
'Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang.' (Al-Mulk: 3).

-Lapan yang tiada sembilannya ialah
Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah s.w.t. berfirman,
'Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit.
Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka.' (Al-Haqah: 17).

-Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu:
tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang.*

-Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah s.w.t. berfirman,
'Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat.' (Al-An'am: 160).

-Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .

-Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah,
'Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman,
'Pukullah batu itu dengan tongkatmu.'
Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air.' (Al-Baqarah: 60).

-Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah
jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya.

-Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh. Allah s.w.t. berfirman,
'Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing. ' (At-Takwir: 18).

-Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.

-Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf, yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya,
'Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba
dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala.'
Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka,
'Tak ada cercaan terhadap kamu semua.'
Dan ayah mereka Ya'qub berkata,
'Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku.
Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.' (Yusuf:98)

-Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keldai. Allah s.w.t. berfirman,
'Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keldai.' (Luqman: 19).

-Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

-Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis,
yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim..
Allah s.w.t. berfirman, 'Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim..' (Al-Anbiya': 69).

-Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

-Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya Wanita, sebagaimana
firman Allah s.w.t. 'Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar.' (Yusuf: 28).

-Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun,
setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya:
Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari
dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.

Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi.

Pemuda ini berkata, 'Apakah kunci surga itu?'

Mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kekuatirannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak.

Mereka berkata, 'Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya! '

Paderi tersebut berkata, 'Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah.'

Mereka menjawab, 'Kami akan jamin keselamatan anda. '

Paderi pun berkata, 'Jawapannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah , Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah. '

Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah SWT telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa .**

NOTA: Ini adalah artikel sulung dari qasha dan merupakan sebuah artikel yang cukup bagus. Ia dapat menyedarkan kita agar membaca dan memahami isi kandungan Al-Qur'an bagi membolehkan kita menangkis tohmahan dan menjawab pertanyaan orang-orang kafir.




Ilmu yang baek utk manfaat bersama  =)



Rahsia Ciuman -18sx skit kot



Warning!!! No kissing here  =p



*Ciuman kasih di dahi


*Ciuman sayang di kening


*Ciuman chenta di bibir


*Ciuman nafsu di dada


*Ciuman hangat??? Nah! Kat sini~


!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!


NAK RASE??? 

GataL kan kOrang*


Note: Lom kawen jgn dOk gatai mau kissing2 ea... 



GENG BLOGGER - Isu yang tak pernah habes

Maaf kalau ade pihak yang terase*

Sekarang ni GT nak masuk GB ni dah rase cm x best dah kadang-kadang. Mud berblOgging jugak dah berkurang sikit.

Sebabnye sekarang ni banyak sangat ler isu/entry/fOrum yang dOk melabel orang laen, or nak hentam-hentam orang laen. Feeling nak berblOgging n masuk kat GB ni siyesly dah berkurang sebab banyak betOl unsur-unsur kurang sedap nak bace. Sane x puas hati, sini x puas hati, sane nak menang, sini nak menang sampai ke sudah xhbes berperangnye.

Biaselah, mmg xde orang yang betOl2 bgus and perfect. Tapi if ade pape msalah ape kate stay cOol n machO sikit. Silap orang laen cubelah tegur care baek. Bukan maen hentam then buat tOpik/entry/fOrum melabel orang laen, judged orang laen. Buat naye kat orang laen and diri kite sendiri jer.

Sume orang same je... Kite sume lam prOses pembelajaran. Yg ade ilmu lebih tu, tu kelebihan seseorang, dah jadi satu pakej untuk die. Yang newbie plak, bley amek infO and belajar same. Give and take tu kan penting. Orang memberi, kite merase. =)


Sekian dari GT. Malas nak kOmen panjang-panjang ler. Ade silap harap ampun. GT blOgging juz 4 fun. Ilang tens n nak buat orang laen enjOy jer. Taknak gadO-gadO perang-perang segala ek? Xbest ah masam muker sesame kite nanti nak buat gathering nanti. Keke... (xsaba laks nak g gath) =D


CHILL ~