Buscar

Loading...

Páginas

IKAN BELACAK -By request-


Comel giler die landing*

Pertandingan kalah mati*

++++++++++

Lepas berbual-bual dengan Encik Wiki, aku dah paham ape die Ikan Belacak ni. Aku dah takOt separuh pengsan da lepas Attahrel surO aku tuleh entry sal Ikan ni* Siriyes pes taim aku dengar name Ikan Belacak. Rupenye, same je ngan Ikan Tembakul. Elley yang crite zaman dulu yang sal kesah batu belah batu betangkup si ibu ketagih makan telur ikan Tembakul tu...


Encik Wiki cakap, Ikan Belacak atau juga dikenali sebagai ikan Belodok, atau ikan Tembakul merupakan ahli subkeluarga Oxudercinae (suku: Periophthalmini), dalam famili Gobiidae (Gobies). Ikan belacak merupakan ikan afimbia, disesuaikan secara unik bagi habitat muara pasang surut, berbeza dengan kebanyakan ikan di habitat sedemikian, yang hidup dengan air surut dengan bersembunyi di bawah rumpt laut basah atau dalam kolam pasang surut. Ikan belacak agak aktif semasa di luar air, makan dan berinteraksi sesama sendiri, contohnya mempertahankan kawasan mereka. Ikan Belacak hanya terdapat di kawasan tropika dan separa tropika, termasuk keseluruhan Lautan Hindi-Pasifik dan Lautan Atlantik di persisiran Afrika. (amek ko aku cOpy)


Owh lagi, Ikan Belacak ni spesis yang dOk lat lumpOq, siap ade lObang tempat tinggal die. Comel gile!


++++++++++

Berbalik pade crite siriyes. Mahaplah yer, kOrang yang bace sile salahkan Encik Attahrel sebab die yang mintak aku tuleh entry sal Ikan Belacak ni. Aku bagitaw kebenaran je. Bhahaha... Ade unsur 18SX gitchu. -abeh la ang Attahrel pasni... Haks3-

++++++++++

Ikan Belacak ni, dulu-dulu aku ade tengOk tivi. Pasal kelebihan and khasiat die. Ade orang amek idOp-idOp then telan macam tu je. PerOt aku yang rase geli-geli cam ade mende yang gerak-gerak bile tengOk. Hoh* Tapi aku x rase spesis ni HALAL. Sebab die amfibia (2 alam) Ish musykil~

Kelebihan n khasiat Ikan Belacak ni, ialah untOk menguatkan tenage batin untOk golOngan lelaki. Siap ade minyak Ikan Belacak untuk bagi kuat ehem-ehem selain untOk tmbah cm ehem-ehem. (aku maleh nak sebOt bai... Aku dak inesen!!! Slh Attahrel la ni)

*kOt berminat sile kOl Attahrel*
Number die sembilan empat empat tekan-tekan tak dapat
Haks3  XD

Spesis Ikan Belacak, aku sendiri belOm kire and kenalpasti. Mungkin lepas ni kalO aku tetibe jadik dOkter perubatan, aku mesti kaji. Kan? Tapi yang aku taw, Ikan ni memang cOmel giler! Mase kecik-kecik, aku selalu jakun tengOk ikan Belacak ni naek landing berjemur atas batu bOgel-bOgel cam Omputih. Seb baek kalO tengOk x dOse. Haks3  XD

Ade lagi spesis Ikan Belacak paling besOoooo skali and banyak dijumpai sekitar pantai xkire kat Mesia ataupun seluruh dunia. Memang ade. Suke landing kat tepi pantai. Xboleyh disangkaL lagi!!! 
Belacakcakcak warne-warni
BesO bai. Nak tgkap, takOt kite kene "ngap"

P/s: BrO Attahrel. I am dOne. Keke... Jgn mare aaa... Nanti kene juaaaaaaaaaaaL!!!

-sekian-

0 orang kaye mengOmel: